Zymogen

Zymogen (gr. zyme – surdeig, genes- produsere) er en inaktiv forkomponent av et enzym eller peptidhormon, som blir aktivt ved å bli spaltet av en peptidbit katalysert av en protease. Noen av disse forkomponentene kan kalles proenzymer. Flere fordøyelsesenzymer i bukspyttkjertelen (pankreas) blir først laget som zymogener som deretter blir aktivert ved å fjerne en del av proteinet. På denne måten unngår de å starte enzymreaksjoner i cellene som de blir laget i, men er aktive i tolvfingertarmen.

Pepsinogen er et zymogen laget i slimhinnen i magesekken som blir via saltsyre (HCl) omdannet til pepsin som er en protease som bryter ned proteiner i maten.  

For eksempel pankreaszymogenet trypsinogen omdannet til aktivt trypsin hvor en del av proteinet blir splittet av ved en enteropeptidase. Det samme gjelder chymotrypsinogen som blir omdannet til aktivt α-kymotrypsin.

Angiotensinogen er et zymogen som blir laget i lever og omdannet til peptidhormonet angiotensin I som  gir sammentrekning av blodårer, gir økt blodtrykk og inngår i renin-angiotensin-aldosteronsystemet. Renin er en aspartat protease utskilt fra nyrene. Angiotensin I blir omdannet til angiotensin II katalysert av angiotensinkonverterende enzym (ACE) i endotel i lungene, og epitel i nyrer og hjerne. Angiotensin II gir økt utskillelse av vasporessin (antidiuretisk hormon) via sentralnernvesystmet og aktiverer også utskillelse av aldosteron fra binyrebarken og gjør at natrium (Na+) og klorid (Cl-) blir reabsorbert og holdt tilbake til nyrene.  ACE2 virker som reseptor for Sars-Cov2-virsuet.

Aktivering av zymogener i enzymkaskade skjer i komplementsystemet i blodplasma som deltar i immunitet og i blodkoaguleringsssystemet som gir levring av blod.

Tilbake til hovedside

Publisert 27. mai 2021 11:47 - Sist endret 23. jan. 2023 14:57