Agarose

Agarose - Sulfatfri og nøytral fraksjon av agar. Et lineært polysakkarid, et galaktan hydrokolloid isolert fra rødalger, og som brukes til gelfiltrering og agarose gelelektroforese pga. jevn porestørrelse som virker som en molekylær sil. Inneholder dessuten ikke stoffer som hemmer vekst av virus.

Agarose er satt sammen enheter med 1,3-bundet β-D-galaktose og 1,4-bundet 3,6-anhydro α-L-galaktose. Agarose løses i kokende vann med en passende buffer, og ved avkjøling av løsningen til ca. 45oC danner molekylenene dobbeltspiraler i et tredimenisjonalt nettverk holdt sammen i hydrogenbindinger og formet som en gel. Porestørrelsen i gelen avhenger av mengden agarose. For eksempel 6% agarose har porestørrelse ca. 30 nm. Ved ved agarose-gelelektrofore er det større porer som gjør at større DNA-molekyler kan passere gjennom gelen. 

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:04 - Sist endret 17. sep. 2021 15:19