Agar

Agar (Malayisk agar-agar - en alge) - et fykokolloid (gr. phycos - havalge). Et surt gelatinaktig polysakkarid av galaktose isolert fra visse typer rødalger (Gelidium, Gracelaria, Pterocladia og Ahnfeltia). Brukes som fykokolloid til å få næringsmedier i fast form som danner en gel når temperaturen blir lavere enn ca. 40 oC. Brukes som støttemedium ved dyrking av organismer i sterile skåler (agarskåler) tilsatt næringssalter og andre nødvendige vekststoffer. Brukes også til vevskultur og elektroforesemedium.  Agar brukes i kosmetikk, næringsmiddelindustri og farmasøytiske produkter.

 

Andre fykokolloider er alginater (salter av alginsyre) isoleret fra brunalger og brukes som fortykningsmiddel og emulsjonsmiddel i mat og industriprodukter.

Karrageenan er fykokolloider som isoleres fra celleveggene i rødalger. 

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:04 - Sist endret 17. sep. 2021 15:01