Agar
Agar (Malayisk agar-agar - en alge) - et fykokolloid (gr. phycos - havalge). Et surt gelatinaktig polysakkarid av galaktose isolert fra visse typer rødalger (Gelidium, Gracelaria, Pterocladia og Ahnfeltia). Brukes som fykokolloid til å få næringsmedier i fast form som danner en gel når temperaturen blir lavere enn ca. 40 oC. Brukes som støttemedium ved dyrking av organismer i sterile skåler (agarskåler) tilsatt næringssalter og andre nødvendige vekststoffer. Brukes også til vevskultur og elektroforesemedium. Agar brukes i kosmetikk, næringsmiddelindustri og farmasøytiske produkter.
Andre fykokolloider er alginater (salter av alginsyre) isoleret fra brunalger og brukes som fortykningsmiddel og emulsjonsmiddel i mat og industriprodukter.
Karrageenan er fykokolloider som isoleres fra celleveggene i rødalger.
Tilbake til hovedside
Publisert 4. feb. 2011 10:04
- Sist endret 17. sep. 2021 15:01