Karrageenaner

Carrageenan(karrageenan, karragenan) er en blanding av polygalaktose fra rødalger (Chondrus (e.g. krusflik (Chondrus crispus), Gigartina, Eucheuma og Kappaphycus) som danner en gel på samme måte som agar. Karrageeenan finnes i celleveggen og i matriks mellom cellene hos rødalgene. Carrageenan, sulfaterte galaktaner,  er  et lineært og spiralformet polysakkarid som finnes i forskjellige former avhengig av posisjon og antall sulfatgrupper som er festet til galaktose.

Agar, agarose og karrageenan isoleres fra rødalger. Karrageenaner er sulfaterte galaktaner bestående alternerende molekyler med 1,3-bundet β-D-galaktose i (3-OH posisjon) og 1,4-bundet α–D-galaktose (i 4-OH posisjon). Avhengig av grad av sulfatering deles de i kappa (κ)-, iota (ι)- og delta (δ)- karrageenan. Sulfat danner esterbinding med hydroksylgruppene i posisjon C2 og C6.

Karrageenaner (E407) anvendes i næringsmiddelindustrien som fortykningsmiddel som også binder seg til proteiner.   Bruken er omdiskutert siden karrageenaner muligens kan bidra til betennelser i tarmen. 

Tilbake til hovedside

Publisert 17. sep. 2021 11:09 - Sist endret 17. sep. 2021 15:21