Karrageenaner

Carrageenan også skrevet som karrageenan, eller karragenan er et polysakkarid og en blanding av polygalaktose fra rødalger (Chondrus (e.g. krusflik (Chondrus crispus), Gigartina, Eucheuma og Kappaphycus) som danner en gel på samme måte som agar. Karrageeenan finnes i celleveggen og i matriks mellom cellene hos rødalgene. Karragenan, sulfaterte galaktaner,  er  et lineært og spiralformet polysakkarid som finnes i forskjellige former avhengig av posisjon og antall sulfatgrupper som er festet til galaktose.

Agar, agarose og karragenan isoleres fra rødalger. Karrageenaner er sulfaterte galaktaner bestående alternerende molekyler med 1,3-bundet β-D-galaktose i (3-OH posisjon) og 1,4-bundet α–D-galaktose (i 4-OH posisjon). Avhengig av grad av sulfatering deles de i kappa (κ)-, iota (ι)- og delta (δ)- karrageenan. Sulfat danner esterbinding med hydroksylgruppene i posisjon C2 og C6.

Karrageenan (E407) anvendes i næringsmiddelindustrien som fortykningsmiddel som også binder seg til proteiner.   Bruken er omdiskutert siden karragenan muligens kan bidra til betennelser i tarmen og påvirke mikrobiomet. Det samme skadebilde gjelder natrium-karboksymetylcellulose er natriumsaltet av cellulose med karboksymetyl (-CH2COOH) bundet til hydroksylgrupper på glukose. Narium-karboksymetylcellulose brukes i næringsmiddelindustrien (E466, E467) som fortyknings- og emulgeringsmiddel blant annet i iskrem hvor det er indikasjoner på at det kan bidra til infeksjoner og påvirke mikrobiomet. Karboksymetylcellulose blir også brukt i tannkrem, detergenter, vannbasert maling, kjøleelementer, kationbyttere til proteinrensing osv.

Litteratur

Martino JV; Van Limbergen J, Cahill, LE: The role of carrageenan and carboxymethylcellulose in the development of intestinal inflammation. Frontiers in Pediatrics. 5 (2017) 96, doi:10.3389/fped.2017.00096

Tilbake til hovedside

Publisert 17. sep. 2021 11:09 - Sist endret 28. juni 2022 18:00