Agar, agarose og karragenan isoleres fra rødalger. Karrageenaner er sulfaterte galaktaner bestående alternerende molekyler med 1,3-bundet β-D-galaktose i (3-OH posisjon) og 1,4-bundet α–D-galaktose (i 4-OH posisjon). Avhengig av grad av sulfatering deles de i kappa (κ)-, iota (ι)- og delta (δ)- karrageenan. Sulfat danner esterbinding med hydroksylgruppene i posisjon C2 og C6.
Karrageenan (E407) anvendes i næringsmiddelindustrien som fortykningsmiddel som også binder seg til proteiner. Bruken er omdiskutert siden karragenan muligens kan bidra til betennelser i tarmen og påvirke mikrobiomet. Det samme skadebilde gjelder natrium-karboksymetylcellulose er natriumsaltet av cellulose med karboksymetyl (-CH2COOH) bundet til hydroksylgrupper på glukose. Narium-karboksymetylcellulose brukes i næringsmiddelindustrien (E466, E467) som fortyknings- og emulgeringsmiddel blant annet i iskrem hvor det er indikasjoner på at det kan bidra til infeksjoner og påvirke mikrobiomet. Karboksymetylcellulose blir også brukt i tannkrem, detergenter, vannbasert maling, kjøleelementer, kationbyttere til proteinrensing osv.
Litteratur
Martino JV; Van Limbergen J, Cahill, LE: The role of carrageenan and carboxymethylcellulose in the development of intestinal inflammation. Frontiers in Pediatrics. 5 (2017) 96, doi:10.3389/fped.2017.00096