Appelsin

Appelsin (Citrus sinensis) er en citrusfrukt i rute- eller appelsinfamilien (Rutaceae) med opprinnelse fra Kina, eng. sweet orange. 

Eviggrønt tre med mørkegrønne blad som inneholder kjertler med flyktige aromatiske forbindelser. Velduftende hvite blomster. Frukten er et bær med tykt skall med en hvit mesokarp, dannet fra opptil 15 fruktblad med hudaktige skillevegger. På eldre sorter noen få frø i hvert fruktblad. Epikarpen er rik på oljekjertler. Saftsekker fra saftfylte hår fra skilleveggene i frukten fyller rommene i fruktknuten. Frukten er først grønn, men klorofyll omdannes til karotenoider ved modningen. Frukten høstes grønn. Når frukten modnes omdannes organiske syrer bl.a. sitronsyre til sukker. Brukes til bordfrukt, juice, marmelade, parfyme og smakstilsetning.Formering ved poding på grunnstamme (okulering) eller frø. Appelsinolje inneholder monoterpenet nerol og andre terpener bl.a. limonen

Sorter, er blodappelsin (var. sanguinea) med rødt fruktkjøtt. Navleappelsiner dannes fra en ny rekke med fruktblad og lager en navnelignende struktur i enden av appelsinen. var. decumana = pompelmus. Mange hybrider, søt appelsin Citrus x cinensis er forskjellig fra sur appelsin  Citrus x aurantium. Søt appelsin sannsynligvis hybrid mellom pomelo (Citrus maxima) og mandarin (Citrus reticulata). Frø tatt med til Amerika på Columubus andre reise.

Tekst fra Kulturplanter

Tilbake til hovedside

Publisert 22. feb. 2019 08:22 - Sist endret 22. feb. 2019 09:22