Citrus

Slekten Citrus er eviggrønne trær i familien Rutefamilien/Appelsinfamilien (Rutaceae) og lønneordenen (Sapindales) som vokser i tropiske og subtropiske områder, og  omfatter bl.a. appelsiner, klementiner, sitroner, lime og grapefukt. Det er mange hybrider og kultivarer, noe som gir en vanskelig taksonomi og artsbestemmelse. Hybridene er sterile og må formes via poding på grunnstammer.

Appelsin

Etymologi: appelsin (Citrus sinensis (L.) Osbeck), eple fra kina, lty:apfelsin, ty: Appelsien, eng.:orange, gmlfr. pomme d’ orenge. Portugiserne importerte appelsin til Europa, noe som gjenspeiles i navn som it. orancia, portogallo. Appelsiner er en viktig C-vitaminkilde. Appelsinsaften er sur (pH 2.9-4) og kan således ved større mengder appelsinjuice skade tennene ved å løse opp apatitt, fluoroapatitt er derimot mer resistent. Skallet i citrusfrukter inneholder vanligvis rester av sprøytemidler, og skal man bruke citrusskall i matretter bør man velge økologisk dyrket frukt. Appelsinolje er et biprodukt fra juiceindustrien, og benyttes i næringsmiddelindustri, såpe, parfyme og aromaterapi.

Frukten er et hesperidium, et omdannet bær. Ifølge gresk mytologi var Hesperidene nymfer for solnedgang og kveld, og de voktet de gyldne eplene, Hesperidenes epler.  Umoden frukt er grønnfarget, men skifter farge under modningen ved at kloroplaster blir omdannet til kromoplaster. Den ytre modne endokarpen (flavedo) er seig, læraktig,  gul eller oransje med oljekjertler med en eterisk olje bestående av monoterpener, mest limonen, men også små mengder myrcen, linalool, alfa-pinen, beta-pinen, gamma-terpinen, citronellal, neral, geraniol, thymol, carvon, neryl-acetat, og geranyl-acetat, aldehydene oktanal og dekanal og det metylerte flavonet sinensetin. Oljehulrommene i skallet blir laget ved lysogeni og shizogeni.  Innenfor eksokarpen er det et hvitt porøst lag (albedo). Appelsinbåtene er dannet fra opptil femten atskilte fruktblad, med eller uten frø. Fra skilleveggene mellom fruktbladene vokser det ut saftfylte hår.  Frukten er ikke-klimaktorisk, dvs. har ikke respirasjonsøkning og utskillelse av plantehormonet etylen under modningen. Slekten Citrus har sin opprinnelse i SØ-Asia eller Australia, New Guinea, Ny-Kaledonia.

Klementiner (Citrus x clementina) er en hybrid mellom søtappelsin (Citrus x sinensis (L.) Osbeck.) og mandarin (Citrus reticulata), er lett å skrelle og er som oftest uten frø, bortsett hvis de vokser i nærheten av sitronplantasjer.

Søtappelsin er en krysning mellom mandarin, en av de opprinnelige citrus-sortene , og Pomelo (Citrus maxima syn. C. grandis). Det finnes en rekke varietetsnavn. Jaffa-appelsin (Shamouti) dyrket i Midt-Østen, spesielt i Israel, med navn etter byen Jaffa. Andre store produsenter av appelsiner er Spania, Marokko, Tunis, Portugal, Italia, Libanon, Tyrkia, Iran, Brasil og USA (Florida og California (appelsinblomstring i Blossom street)).

Navleappelsin  er en mutasjon som ble oppdaget i Bahia i Brasil på begynnelsen av 1800-tallet,  og navleappelsiner i dag er kloner av denne. Navleappelsin har en sekundærfrukt i motsatt ende av fruktfeste, en tvillingfrukt med mindre båter innesluttet i mesokarpen til primærfrukten, og som på utsiden ser ut som en navle. Navleappelsin inneholder ikke frø.

Blodappelsin (sanguina (sp.), sanguinella (it.)) eller rød appelsin er en mutasjon av søtappelsin (C. x sinensis) som inneholder  rødfargete anthocyaniner i i fruktkjøttet og fruktskallet. Varietetene Moro, Tarocco og Sanguinello kan lage anthocyaniner. Pigmenteringen har sin opprinnelse fra et retrotransposon. Biosyntesen av antocyaniner blir regulert av at MBW-aktiveringskompleks (MYB-bHLH-WD40) hvor en myb-transkripsjonsfaktor kodet av Ruby deltar. Promoteren til Ruby kan bli påvirket av epigenetikk og metylering. Lav temperatur kan gi økt innhold av antocyaniner.

Bitterappelsin (C. x aurantium, Sevilleappelsin) er en hybrid mellom Pomelo (Citrus maxima) og mandarin (Citrus reticulata). Bitterappelsin (Sevilleappelsin) (Citrus aurantium) inneholder bitterstoffer og er brukt som rotstokk for podet søtappelsin. Bitterappelsin inneholder lave konsentrasjoner med stoffer som ligner på biogene aminer N-metyltyramin, oktopamin og synefrin. Disse har likhetstrekk med adrenalin (epinefrin) og noradrenalin Bitterappelsin inneholder også lignende stoffer som i grapefrukt.  Grapefrukt (Citrus x paradisi) inneholder et flavanon, naringenin, som hemmer et cytokrom P450 enzym i lever og tynntarm, CYP3A4 som oksiderer fremmedstoffer, bl.a. legemidler, slik at de lettere blir skilt ut fra kroppen. Man bør derfor være forsiktig med kombinasjonen grapefruktjuice og legemidler, slik at legemiddelkonsentrasjonen i kroppen blir for høy. Enzymer i cytokrom P450 familien katalyserer hydroksylering av sp3 CH-binding, epoksidering, N- og O-dealkylering, alle med formål å gjøre fremmedstoffer mer vannløselige og lettere å utskille.

Bergamotappelsin (Citrus bergamia) inneholder bergamotolje og gir smak og lukt Earl Grey-te. Bergamotappelsin er en hybrid mellom bitterappelsin og Citrus limetta). Bergamotolje laget fra skallet er en kompleks blanding med stoffer: flyktige terpener(limonen, linalyl-acetat, linalool, beta-pinen, gamma-terpinen), estere, alkoholer og aldehyder, samt koumariner (citropten, 5-geranyloksy-7-metoksykoumariner) og furanokoumariner (bergapten, bergamottin). Man bør være oppmerksom på eventuelle negative helseeffekter av koumariner og furanokoumariner. Bergamotolje var en viktig bestanddel i Eau de Cologne (Kölnischer wasser) sammen med duftstoffer fra lavendel, rosmarin, timian, sjasmin, grønne blad og greiner fra citrus (petitgrain), utviklet av Johann Maria Farina på begynnelsen av 1700-tallet. Mest kjent er 4711, etter gateadressen  Glockengasse 4711. Nerol-olje lages fra dampdestillering av blomstene til bitterappelsin (C. aurantium ssp. amara)  og inngår sannsynligvis i den hemmelige oppskriften i Coca Cola, sammen med smak av appelsin, lime, sitron, kanel, kaffein, vanilje, muskatnøtt (Myristica fragrans), karamelfarge (oppvarming av karbohydrater), fosforsyre, samt rikelig med sukker fra sukkerrør og høy fruktose sirup fra mais.

Trebladappelsin eller kinesisk bitterappelsin (Poncirus trifoliata syn. Citrus trifoliata) er en tornet busk, hekkplante,  som også har blitt brukt som rotstokk i poding av appelsin. Rotstokken kan formeres fra frø. Poncirin og hesperetin er blitt isolert fra trebladappelsin. Kumquat (Citrus japonica) har en søt epikarp.

Sitron

Sitron (Citrus lemon syn Citrus medica var limonum). Satsuma (Citrus unshiu) oppkalt etter den japanske byen Satsuma. Kaffir lime også kalt Papeda (Citrus hystrix). Yuzu en hybrid mellom C. ichangensis og C. reticulata. Ichang papeda, Kabosu, Sudachi og Kashi.

 Lime

Lite tre med mange greiner og korte spisse torner. Gulgrønn frukt. Navnet betyr blad som ligner på sur sitron.Lime er et samlenavn forskjellige arter  e.g. Citrus aurantifolia eller Citrus medica var. limetta), samt flere hybrider med sure oftest grønnfargete citrusfrukter. Hybridene med komplekst slektskap kan ha sin opprinnelse fra micrantha (Citrus micrantha), sitron (Citrus medica), pomelo (Citrus maxima) og mandarin (Citrus reticulata). Lime (eng. key lime)  (Citrus × aurantiifolia) is a citrus hybrid (C. micrantha x C. medica).  C. aurantiacum var. amara = pomerans er bitter og skallet brukes til smakstilsetning i likør (Curaçao).

Tilbake til hovedside

Publisert 28. jan. 2015 11:10 - Sist endret 26. feb. 2022 15:59