Carvon

Carvon (karvon) er et monoterpen som finnes i speilbildeformene (enantiomerene) S(+)-carvon (d-carvon, d – dextro, dextrorotasjon av planpolarisert lys, lyset roteres til høyre (med klokka) når det kommer mot observatoren) som er hovedbestanddelen i karveolje fra karvefrø (Carum carvi) og dill (Anethum graveolens), og R(-)-carvon (l-carvon,l – laevo, laveorotasjon av planpolarisert lys, lyset roteres til venstre (mot klokka) når det kommer mot observatoren) som finnes i store mengder i spearmint/grønnmynte (Mentha spicata).

Platene med Wriglay´s spearmint tyggegummi, kjent fra min ungdomstid på Kjelsås, var smakssatt med R-carvon. Den store smaksforskjellen mellom disse to enantiomerene viser hvordan smaksreseptorene kan skille mellom kirale speilbildeformer av molekyler. Separmintolje inneholder også monoterpenene R(-)-limonen, dihydrocaron og 1,8-cineol. Monoterpener er satt sammen av to isoprenheter laget via geranylpyrofosfat til limonen. R-limonen er forkomponent til R-carvon.

Carvon og mentol

Peppermynte (Mentha x piperita) er en hybrid etter krysning mellom mynteartene Mentha spicata og  Mentha hirsuta, og inneholder til forskjell fra spearmint større mengder (-) menthol (1R, 2S, 5R) og menthon.

Menthol bindes til kuldereseptoren TRPM8 i vår kropp og virker avkjølende.TRP reseptorer er transient reseptor potensial kation kanaler hos pattedyr er kodet av en superfamilie med 28 genprodukter. De er delt i underfamilier som TRPV, TRPA, TRPM, TRPML. Noen er termoreseptorer som responderer må kulde og varme, nocireseptorer som registrerer smerte, noen binder kjemiske stoffer som inngår i smakssansen. F.eks. capsaisin som bindes til varmereseptoren TRPV1.

Publisert 8. okt. 2014 08:17 - Sist endret 14. mars 2018 15:42