Dekstraner

Dekstraner (dextraner) er greinete polysakkarider med glukose laget av bakterier og gjær. Klebrige dekstraner laget kan gi vekstsubstrat for en biofilm med bakterier blant annet på tenner. Dekstraner inneholder sukker som også kan brukes som næring i vekst av bakteriene. Forskjellig fra dekstriner som blir dannet fra hydrolyse av stivelse eller glykogen. Louis Pasteur oppdaget at dekstraner kunne bli laget i produksjon av vin.  

Dekstraner er en kompleks polymer av D-glukose bundet sammen i alfa1-6-bindinger (α1-6) og greiner med glukose i alfa1-3-bindinger (α1-3), men også i α1-4 og α1-2-bindinger.Kjedene har varierende lengde . Dekstraner er hydrofilt molekyler og kan danne hydrogel. 

Dekstraner kan bli laget industrielt med melkesyrebakterier bl.a. Leuconostoc som vokser på sukrose.

Sephadex (G-200, G-100, G-25 etc.) er et syntetisk dekstran brukt i separasjonsteknikker i biokjemi hvor søyler med Sephadex kan atskille proteiner etter størrelse.

Dextran70 og andre dekstraner er ikke-gfitige og biokompatible, og blir mye brukt innen medisin. Dekstraner kan bli nedbrutt av dekstranase.

Dekstraner kan brukes til å bygge et biostillas for vekst av dyreceller i arbeid med å regenerere cellevev. 

Tilbake til hovedside

Publisert 12. juni 2021 10:53 - Sist endret 12. juni 2021 10:55