Dekstriner

Dekstriner - En blanding av polysakkarider som resultat av delvis hydrolyse av stivelse eller glykogen. Industrielle produkter fra stivelse er maltdekstriner (maltodekstriner), glukosesirup og fruktosesirup.

Forskjellig fra dekstraner

Maltodekstriner

Maltodekstriner er karbohydrater laget fra stivelse i mais, ris, byg, hvete, byg,  poteter, kassava. Dekstrose og dekstriner  består en blanding av oligomere og polymere med glukose bundet sammen i alfe(α)-1,4-bindinger. Enzymer, varme og syrebehandling inngår i industriprosessen for fremstilling av maltodekstriner.  

Maltodekstriner blir brukt som tilsetnings- og fyllstoff i industriprodusert mat blant annet som erstatning for sukker og fett i lettprodukter. Maltodekstriner gir munnføelse av fett, virker som antiklumpemddel, bidrar til struktur og tekstur i mate.  Maltodekstriner blir også brukt i babymat og i laktosefrie produkter.  Fordøybare dekstriner blir omsatt i magetarmsystemet og gir energi i form av glukose.

Ikke-fordøybare maltodekstriner

Ikke-fordøybare maltodekstriner (fordøyelsesreistente dekstriner) passerer mage og tynntarm uten å bli omsatt og blir bare en visse grad fordøyd av mikrobiomet i tykktarmen, og blir ved fermenteringen omdannete til kortkjedete fettsyrer. Fordøyelsesresistente dekstriner består av en mer kompleks blanding av oligosakkarider og polysakkarider, inkludert glukose bundet i α-1,2- og α-1,3-bindinger.

Fordøyelsesresistente dekstriner (resistente dekstriner) er et industriprodukt i form av et hvitt puler som kan løses og blir fargeløs i vann, har lav viskositet og blir anvendt i leske- og, energidrikker og i lavkalorimat. Resistent dekstriner virker også som en form for kostfiber som ikke blir omsatt i mage-tarmsystemet. 

Litteratur

Wikipeda

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:14 - Sist endret 11. mars 2024 10:22