Maltodekstriner
Maltodekstriner er karbohydrater laget fra stivelse i mais, ris, byg, hvete, byg, poteter, kassava. Dekstrose og dekstriner består en blanding av oligomere og polymere med glukose bundet sammen i alfe(α)-1,4-bindinger. Enzymer, varme og syrebehandling inngår i industriprosessen for fremstilling av maltodekstriner.
Maltodekstriner blir brukt som tilsetnings- og fyllstoff i industriprodusert mat blant annet som erstatning for sukker og fett i lettprodukter. Maltodekstriner gir munnføelse av fett, virker som antiklumpemddel, bidrar til struktur og tekstur i mate. Maltodekstriner blir også brukt i babymat og i laktosefrie produkter. Fordøybare dekstriner blir omsatt i magetarmsystemet og gir energi i form av glukose.
Ikke-fordøybare maltodekstriner
Ikke-fordøybare maltodekstriner (fordøyelsesreistente dekstriner) passerer mage og tynntarm uten å bli omsatt og blir bare en visse grad fordøyd av mikrobiomet i tykktarmen, og blir ved fermenteringen omdannete til kortkjedete fettsyrer. Fordøyelsesresistente dekstriner består av en mer kompleks blanding av oligosakkarider og polysakkarider, inkludert glukose bundet i α-1,2- og α-1,3-bindinger.
Fordøyelsesresistente dekstriner (resistente dekstriner) er et industriprodukt i form av et hvitt puler som kan løses og blir fargeløs i vann, har lav viskositet og blir anvendt i leske- og, energidrikker og i lavkalorimat. Resistent dekstriner virker også som en form for kostfiber som ikke blir omsatt i mage-tarmsystemet.
Litteratur
Wikipeda