Fiken

Fiken (Ficus carica) er frukt og lite tre i morbærfamilien (Moraceae), eng. fig, fr. figue.

Lite tre med hvit glatt bark. Frøløs frukt laget ved partenokarpi. Pæreformet frukt med blomsterenheter på innsiden av hul blomsterbunn. Kapitulum (l. capitulum- lite hode), syconium  eller hode (antodium) med blomster sittende tett sammen, og  i forbindelse med utsiden via liten apertur (spalte) eller ostiol  på toppen. Hunnlige blomsterenheter utvikler seg til små frukter kalt achener. Achener på innsiden av fikenfrukten og den spiselig delen sveller og blir kjøttfull. Frukten er en multippel frukt, en "falsk frukt" fra hele blomsterstanden som er hul og kalles syconium (gr. sycon - fiken) hvor enkjønnete blomster sitter sammen på innsiden.   Hos Smyrnafiken må pollineres fra vill karpifiken som utvikler tokjønnete blomster. Pollen overføres av en veps (Blastophaga psenes) som legger egg i fruktveggen på karpifiken. Vepsen lures til Smyrnafiken ved å feste greiner med geitfiken til Smyrna og lokker derfor.

Sorter er adriatisk fiken og Smyrna fiken. Smyrnafiken må pollineres. San Pedro. Frøene kan spres med fugl eller pattedyr. Dyrking av fiken ble beskrevet av Aristoteles og Theophrastus, og de oppdaget at det var to atskilte kjønn, en kultivert form og den andre kaprifiken. 

Spises fersk eller tørket. Tørket fiken sammenpresset og tredd på tråd. Treet har melkesaft med furanokoumariner som kan gi kontaktdermatitt sammen  med sollys. Fikenblad i skapelsesberetningen i Biblen. Fiken i mange mytefortellinger. 

Tekst fra Kulturplanter

Tilbake til hovedside

Publisert 22. feb. 2019 09:50 - Sist endret 22. feb. 2019 09:50