Achene

Achene (gr. a - ikke; chaino - gaper, dvs. ikke åpen) - Akene. En liten tørr nøttelignende frukt med ett frø med en tynn perikarp med frøskallet tett inntil, og hvor frøet er festet til fruktveggen (perikarpen) bare ved basis. Vanlig i i rosefamilien (Rosaceae),  leppeblomstfamilien (Lamiácae) og skjermplantefamilien (Apiáceae), soleie- og kardeborrefamilien.

Akene er en apokarp monospermisk frukt som ikke er festet til fruktveggen (perikarp), dannet i en undersittende fruktknute,  og den har aldri pappus. Akene (akenium, akenokarp) er en tørr frukt laget fra ett fruktblad (monokarpellat), og frukten åpner seg ikke ved modning. En akene inneholder bare ett frø som fyller mesteparten av fruktveggen (perikarp), men frøveggen er ikke festet til fruktveggen, slik som i en karyopse hos kornslagene hvor fruktveggen og perikarpen har vokst sammen. Korgplantefamilien (Asteraceae, tidligere Compositae) har et frø som ligner akene, men er en kypsela. Frøene på utsiden av den oppsvulmete blomsterbunnen hos jordbær er akener. Jordbær er en samlefrukt. Begrepet akene blir brukt litt forskjellig i litteraturen.

Markjordbær

Markjordbær (Fragaria vesca L.) har en oppsvulmet blomsterbunn som danner en falsk frukt, og på denne sitter det akener (smånøtter).

Nyper hos roser inneholder akener. Akener hos soleier (smørblomst) (Ranunculus sp.).

En akene med vingeformet utvekst kalles samara.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:04 - Sist endret 25. sep. 2018 08:08