Kloakkdyr

Kloakkdyrene er eggleggende pattedyr (monotremater, Monotremata, gr. monos - eneste; trema - hull)

Kloakkdyrene legger egg med mykt skall. De mangler melkekjertler, og har pattedyrtrekk ved at huden er dekket av hår med svette- og fettkjertler. Kloakkdyrene har pungbein som hos pungdyrene. Kloakkdyrene har pattedyrtrekk med en knokkel i underkjeven, tre hørebein i øret og er varmblodige. Tennene er redusert og omdannet hos voksne. Det er en nebblignende hornskjede rundt kjeven. Tarmen og urogenitialkanal har felles utløp i en kloakk. Hanndyrene har testiklene i buken. Hunnen har to atskilte livmorer, og det venstre ovariet avgir egg til egglederen hvor det blir befruktet, og omgitt av eggehvite og et læraktig eggeskall. Eggene med stor eggeplomme legges i et nedgravd reir hvor de klekkes etter ca. 12 dager.  Eggeplommen gir næring til fosteret. Kloakkdyrene mangler spener og ungene suger melk som siver ut i hårene på buken omkring åpningene av melkekjertlene. Kloakkdyrene har ingen drektighetsperiode.

Familien Maurpiggsvin (Tachyglossidae) (eng. spiny anteater)

Lange pigger omgitt med pels. Giftkjertelen tilbakedannet. Maurpiggsvin (Echidna aculeata) i Osceania. Tynn sylindrisk naken snute. Liten munn med lang klebrig tunge som brukes til å fange maur og termitter. Mangler tenner. Lang tunge med klebrig sekret. Kort hale. Beina har klør til graving. Hunnen legger egg som tas opp en hudsekk/pung på buken hvor egget ruges ut. Slekten Proechidna. Australsk maurpiggsvin (Tachyglossus aculectus).

Familien Nebbdyr (Ornitorhynchidae) (eng. duck-billed platypus)

Nebbdyr (Ornithrorhynchus anatinus) med nebbformet flat bred snute med bløt naken hud. Mangler tenner, men nebbdyrungene har tenner.  Lever i vann. Små øyne. Flat svømmehale. Gift produseres gjennom en spore på baksiden av foten. For- og bakbein med klør og svømmehud. Hunnen graver eggleggingshule i jord langs elvebredder. Lever i Australia og Tasmania.

Teksten er hentet fra pattedyr

Tilbake til hovedside

Publisert 15. jan. 2019 09:39 - Sist endret 15. jan. 2019 09:39