Leppefisk

Leppefisk er piggfinnefisk i familien Labridae med mer enn 600 arter og 80 slekter med små fisk som lever i saltvann i tropiske og tempererte strøk. Mange er fargerike med fargekjønnsdimorfi, og flere lever i tilknytning til korallrev.  Leppefisk er karnivore og spiser små invertebrater.  Flere leppefisk lever som pussefisk (rensefisk) ved å fjerne ektoparasitter på huden eller gjeller til andre fisk. Leppefisk har liten munn med tykke lepper, tilknyttet hver sine kjevebein.

Mange av dem er serielle hermafroditter, protogyne med kjønnsskifte fra hunn til hann, i overensstemmelse med størrelsefordelshypotesen. Store hanner kan ha harem.

Papegøyefisk (Scaridae) og familien Odacidae  som lever i Sør-Australia er nær beslektet med leppefiskene.

Leppefisk brukt som rensefisk i kampen mot lakselus i merdene. Bergylt (Labrus bergylta) og rognkjeks (Cyclopterus lumpus) blir mest brukt, og de dør i stort antall og er utsatt for en rekke fiskesykdommer. Andre leppefisk er bergnebb (Ctenolabrus rupestris). Blåstål og rødnebb (Labrus mixtus). Grasgylt (Centrolabrus exoletus). Grønngylt (Symphodus melops).

Usetting av kunstig tare, leppefiskskjul som leppefisken kan skjule seg i merdene.

Tilbake til hovedside

Publisert 21. mars 2022 10:33 - Sist endret 21. mars 2022 10:33