Operon

Operon (l. operis - arbeid) - I bakterier en samling av nær hverandre liggende strukturgener kontrollert av en operator (bindingssete for repressor- eller korepressorproteiner) som transkriberes som en enhet fra en promoter og gir et polycistronisk mRNA molekyl. Repressorprotein blir laget av et regulatorgen.

 

Bakterier tilpasser metabolisen (stoffskifte) til miljøet den vokser i. Gener som koder for en biokjemisk omsetningsvei ligger i en samlet klynge på bakteriekromosomet. Det vil si grupper av gener som deltar i samme funksjon er samlet i en enhet. Alle genene i klyngen skrus av eller på via et DNA-stykke kalt operator plassert i promoter eller mellom promotor og genene og styrer tilgangen til RNA-polymerase til genene.  

Strukturen er:

{promoter-operator-gen1-gen2-gen3....stoppkodon.} = operon

En gruppe gener med relatert funksjon samlet i en transkripsjonsenhet. Bryteren som skrur av/på er et DNA-segment kalt operator ligger i promoterregionen. Et operon kan være represserbart eller induserbart.

Tryptofan-operonet (trp-operon) i bakterien Escherichia coli inneholder en gruppe med fem gener (trpE-trpA)  som koder for biosyntesen av den aromatiske aminosyren tryptofan og blir transkribert som en samlet enhet og trpR er regulatorgenet.  Hvis tryptofan er tilstede i vekstmediet for E.coli represseres operonet og bakterien lager ikke selv tryptofan.

Laktose-operonet (lac-operonet) i E. coli og andre enteriske bakterier i tarmen deltar i transport og omsetning av disakkaridet laktose (melkesukker) som hydrolyseres til glukose og galaktose katalysert av β-galaktosidase som lac-operonet koder for. I tillegg deltar reguleringsgenet lacI utenfor oporonet som koder for at allosterisk repressorprotein som kan skru av lac-operonet ved å binde seg til operatoren. François Jacob (1920-2013) og Jacque Monod (1920-1976) som studerte lac-operonet fikk sammen med André Lwoff (1902-1994) nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1965 «for deres oppdagelser vedrørende genetisk kontroll av enzymer og virussyntese».

Eukaryoter har ikke gener samlet i operon.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:39 - Sist endret 11. mai 2022 11:53