Sticklandreaksjon

Sticklandreaksjon - Koblet fermentering (katabolisme) av aminosyrer i par, utført av bakterier i slekten Clostridium, hvor en aminosyre virker som elektrondonor og den andre som elektronakseptor f.eks. alanin blir oksidert (elektrondonor) og glycin blir redusert (elektronakseptor). Endeproduktene blir karbondioksid, ammoniakk og en karboksylsyre med ett karbonatom mindre enn aminosyren som blir oksidert, i eksemplet ovenfor omdannes aminosyren alanin (3C) til acetat (eddiksyre) (2C), karbondioksid og ammoniakk, mens aminosyren glycin blir redusert til acetat og ammoniakk.

Andre slike aminosyrepar er leucin-prolin, isoleucin-hydroksyprolin, valin-tryptofan og histidin-arginin. Ved fermentering brukes organiske stoffer både som elektrondonor og elektronakseptor. Fermentering kan skje uten bruk av en ytre elektronakseptor  i en Sticklandreaksjon.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:52 - Sist endret 18. jan. 2024 16:08