Translokasjon

Translokasjon (l. trans - over, på den annen side; locare - å plassere, putte) - Langdistansetransport av fotosynteseprodukter i floem (silvev), eller vann og oppløste uorganiske ioner i xylem (vedvev).

I genetikk bytte av kromosomsegmenter mellom ikke-homologe kromosomer.

Proteintranslokasjon

Proteintranslokasjon er forflytning av proteiner mellom forskjelle kompartementer og organeller i cellene, hvor proteinet må passere en membran. Proteinene har en kort aminosyreskevens som virker som et signalpeptid som virker som en døråpner og slipper proteinet inn i en organelle. Etter at proteinet har passert membranen fjernes signalpeptidet og proteinet blir pakket i sin rette tredimensjonale form via proteiner kalt chaperoner.

Translokasjon i kromosomer

En omstokking av DNA-sekvensen i et kromosom, via bytte av deler mellom ikke-homologe kromosomer (resiprok translokasjon). Gir nye kromosomer som inneholder deler fra andre kromosomer. En form for kromosommutasjon.

Robertsontranslokasjon

Robertsontranslokasjon er en kromosomforandring hvor ikke-homologe kromosomer fester seg til hverandre og reduserer derved antall kromosomer. Hos mennesket kan disse gi genforandringer, for eksempel en form av  Patau syndrom hvor deler av kromosom 13 fester seg til andre kromosomer. 

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:55 - Sist endret 17. aug. 2021 11:41