Trikom

Trikom (gr. trichos - hår), fl.t. trikomer. Epihår. Utvekst fra overhuden (epidermis) hos planter f.eks. et encellet eller flercellet hår, greinet (stjernehår) eller  ugreinet (filthår), eller utformet som kjertelhår med produksjon av sekundære stoffskifteprodukter. Trikomet kan bestå av en eller flere celler. Trikomer i overhuden (epidermis) på planter kan både lage, lagre og skille ut forskjellige typer metabolitter (terpener, fenylpropanoider, stressrelaterte proteiner, samt lipoksygenase C og hydroperoksid lyase gir flyktige aldehyder.

Trikomer reduserer transpirasjon, gir en reflekterende overflate og reduserer absorbsjon av varme og UV-stråling. Kjerteltrikomer deltar i forsvar mot herbivore dyr og patogener. Trikomer på frø gir økt frøspredning, for eksempel frøhår hos bomull. Det kan være flere forskjellige typer trikomer i overhuden (epidermis) på en art, og lokalisert forskjellige steder på planten. Trikomer inneholder gener som blir spesifikt uttrykt i hårcellene. En av funksjonene til trikomer er å beskytte mot patogener, blant annet ved å skille ut klebrige og giftige stoffer. Noen av dem kan vi bruke som lukt- og smaksstoffer eller medisiner. Eksempler er mentol fra peppermynte (Mentha x piperata). Artemisinin fra Artemisia annua som er et legemiddel mot malaria. Det narkotiske stoffet tetrahydrokannabinol fra kannabis (Cannabis sativa). Geraniol i basilikum (Ocimum basilicum). Xantohumol i humle (Humulus lupulus) brukt i brygging av øl. Kommer man i kontakt med bladene på en solbærbusk kjenner man lukten av solbær, og i kontakt med bladene på en tomatplante lukter det tomat. 

Hårene kan ha:

1) Form som en utposning av en epidermiscelle (papille), for eksempel på kronblad i blomster.

2) Børsteformet hår med hode som faller lett av og etterlater en kanylelignende struktur som skiller ut sviende blanding av bl.a. acetylkolin og histamin (brennhår) hos brennesle.

3) Encellet stivt spisst hår (børstehår).

4) Kjertelhår som skiller ut klebrig væske (antimikrobiell, insektisid) eller salter hos saltplanter (halofytter). Kjertelhår har en stilk bestående av noen få celler og i enden en større celle utformet som et hode. 

5) Skjoldhår med skive på en stilk.

6) Rothår som utposning på epidermisceller på unge røtter.

7) Andre former for trikomer er gaffelhår, dekkhår, krokhår (klatring), svevehår (bomull), stjernehår og melhår (kule- eller blæreformete e.g. salthår på tangmelde og strandmelde) .

Trikomer anlegges fra en eller flere celler i epidermis, men ikke fra cellevev under epidermis. Imidlertid kan de skje signaloverføring mellom underliggende cellelag og epidermis ved dannelsen av trikomer

Hår kan reflektere UV-stråling og varmestråling; øke tykkelse av grenselag og redusere transpirasjon; gi beskyttelse mot insekter og beitende dyr (brennhår hos brennesle), samt delta i frøspredning (bomullshår). Terpenoider (monoterpener, seskiterpen)  som skilles ut fra hodecellen i kjertelceller kan være dekket av en kutikula som lett brister ved nærkontakt.   

Trikom digitalis

Bilde. To forskjellige typer trikomer fra epidermis på blad av revebjelle (Digitális purpúrea L.). Bladene er hårete med hårceller bestående av tre celler, samt kjertelhår som avsluttes med en kuleformet celle. 

Brennesle

Lengst til høyre: trikom fra brennelse. Zippel H & Bollmann C. Verlag von Friedrich Vieweg & Sohn, Braunschweig.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:55 - Sist endret 24. aug. 2020 10:12