Blomsterdekorasjoner

Blomsterdekorasjon som en del av florikultur er blomsterarrangement og dekorative kunstferdige blomsteroppsatser designet med form, linje, farge, rom, balanse og harmoni, for eksempel japansk ikebana.

Bukett

Snittblomster i buketter for eksempel brudebukett, eller barn som samler buketter med villblomster.

Gule roser i bukett (maleri)

Gule roser i blå vase. Maleri.

Liljekonvallbukett

Bukett med liljekonvall

Tulipanbukett

Tulipanbukett til "morsdagen".

Knapphullsblomst

Knapphullsblomst (fr. fleurs à la boutonniére) hvor en hvit nellik er plassert i brystlommen eller jakkeslaget på dressen hos brudgom og menn ifm. bryllup. Blå kornblomst, hvit, rosa eller rød rose, liljekonvall eller primula kan også benyttes. Plasseres på venste side, «hjertesiden», 

«Vi fandt Præstekraver og Soløie som vi stak i Knapphullerne, nogen fandt Blaaklokker». Knut Hamsun: Pan. Gyldendal Norsk Forlag 1954 s. 36.

Håndleddsblomster

Håndleddsblomster brukt av kvinnelige høyskolestudenter ved proms (promenader). Blomster, blader eller frukt dandert i kranser eller girlandere. Blomstersmykke.

Krans

Krans av sommerens villblomster (prestekrager, rødkløver, soleier, akeleier, blåklokker, engstorknebb) formet som en ring i håret hos ungjenter og kvinner. Gravkrans ved begravelser. Laurbærkrans som tegn på seier.

Girlander og festong

En girlander (fr. guirlande) er en sammenflettet tvinnet rekke av blader eller blomster. Girlandere formet som blader, blomster eller frukt laget av stein eller gips er blitt brukt som dekor og festong-ornamenter på bygningsfasader og våpenskjold bl.a. i stilperioden Louis-Seiz (Ludvig XVI (1774-1792) mellom rokokko og empire. Er også brukt på kaffeservise og tallerkener.

Girlander postkort

Girlander fra bryllup. Postkort fra 1908.

En festong (fr. feston, it.- festone) er en bueformet flette  av blad, blomster eller frukt.

Fioler og forglemmeiei

Festong med forglemmegei (Myosotis) i rubladfamilien (Boraginaceae) og fioler (Viola) med en treplate i bakgrunnen. Postkort fra 1913.

Akantusranker

Ornamentikk basert på planten mykakanthus (Acanthus mollis) med myke blad og Acanthus spinosus. Navnet kommer fra det greske akanthos, og gjenspeiles som korintisk kapitel på søyler, akantha - torner. Stiliserte blader fra naturen er brukt som modell. Akantusranker gjenfinnes på gravmonumenter,  bladornamentikk på søyler, treskurd i kirker,  og i rosemaling. Roseornamentikk med kunstferdige blomster, løv og buer i mange farger. Treskurd og utsmykning i stavkirker med slyngende greiner innvevd i drager og fabeldyr, og ender i blad.

Planter med spesiell betydning

Mange blomster har rituell betydning som rødfarget kornvalmue (Papaver rhoeas) brukt på Remembrance day (”In Flandern Fields”) til minne om de falne under første verdenskrig.

I det gamle Egypt hadde vannliljer, lotusblomsten og papyrus spesiell betydning, granateple hos grekerne. Andre spesielt verdsatte blomster er fioler, liljer, tulipaner, narcisser, sibirklokker, roser, palmeblad (Jesus inntog i Jerusalem), sjasmin, kamelia (Kameliadamen Alexandre Dumas dy, Verdis La traviata, filmroller tolket av Vivien Leigh og Greta Garbo), stemorsblomster, pioner, orkidéer, rosmarin, samt eviggrønne bartrær.

Juleblomster

I Norge er det ofte rødfargete, men også hvite juleblomster,  jule- og potteplanter som azalea, julebegonia, amaryllis, julestjerne, julerose, og julekaktus.

Julerose (Helleborus niger).

Julerose (Helleborus niger). Her en hvit gulgrønn sort, men finnes i mange fargevariasjoner.

Azalea

Azalea (Rhododendron simsiii) lyngfamilien finnes i mange fargevarianter. Azalea må ikke tørke og krever jevn vanning i blomstringsperioden, men tåler heller ikke for mye vann En vanningsmetode er å dyppe potten i en bøtte med vann til det ikke lenger bobler, og lar overskuddsvannet i potten renne av. Azalea er en surgjordsplante og foretrekker ammonium som nitrogenkilde i stedet for nitrat. Klarer du å holde liv i den gjennom vinteren kan man sette den ut om sommeren på et skyggefylt sted, gjødsle og så kan man ta den inn igjen om høsten, forhåpentligvis med nye blomsterknopper.

Amaryllis

Amaryllis fra en løk.

Påskeplanter

Til påske er plantene gulfarget (tulipaner, påskeliljer, primula og chrysanthemum).

Den franske lilje og florentinske lilje

Liljeblomsten (Iris) er også mye brukt som dekor. Den franske lilje (fleur-de-lis, fleur-de-lys, fr. fleur- blomst, lis- lilje) med opprinnelse fra Iris pseudacorus  brukt av flere europeiske kongehus og i Amerika.

Lilje

De tre petalene har vært symbolisert som den hellige treenighet, og båndet skal representere Maria. Eller tre sosiale klasser (arbeiderne, hæren, presteskap).

Den franske lilje

Den franske lilje

Fransk lilje

 

Lilje symbol speiderbevegelsen

Den franske lilje (fleur-de-lis, fr. fleur - blomst; lis - lilje) som symbol for speiderbevegelsen.

Den florentinske lilje, symbol for Firenze er litt forskjellig fra den franske lilje ved at pollenbladene stikker ut mellom petalene.

Florentinsk lilje

Den florentinske lilje, Venezia.

Florentinsk lilje

Florentinsk lilje Firenze.

Hagelilje

Det finnes en rekke kultivarer av hagelilje.

Trekløver

Trekløver (trifolium, l- tri- tre, folium – blad) inngår sammen med den franske liljen som symbol i speiderbevegelsen innført av Sir Robert Baden-Powel. Trekløver (shamrock) som symbol for Irland og St. Patricks dag. Trekløver i kortstokken. Spesiell lykke koblet til firkløver.

Tilbake til hovedside

Publisert 19. mars 2015 08:58 - Sist endret 10. aug. 2021 10:59