Snittblomster

Blomstrende skudd eller blomsterknopper med stengel og noen få blad som kuttes,  knipes eller plukkes av en plante og settes i en vase med vann, med formål å bli brukt innendørs til blomsterdekorasjon, glede og pynt, eller som kjærlighetserklæring og omtanke til partner eller familiemedlem. Blomstene kan hentes fra villblomster (markblomster), egen hage, eller fra inn eller utland formert i veksthus, importert, og solgt i blomsterforretning.

Kultivering og dyrking av planter til snittblomster er en del av hortikulturen som omfatter florikultur. Snittblomster har begrenset levetid. Snittblomster har ikke lenger kontakt med sitt opprinnelige rotsystem  som tidligere sørget for opptak av vann og mineralnæring. Få blad gir for lite fotosynteseprodukter. Dessuten er en blomst programmert til å gjennomgå naturlig aldring, frøsetting og celledød, slik at levetiden er begrenset.

Blomsterbukett (maleri)

Levetiden til snittblomster kan forlenges ved å bli satt i en renvasket vase med rent vann, på et sted med lav temperatur og uten direkte sollys. Blad som kommer under vann må fjernes. Vannet bør heller ikke stå høyt oppover bladstilken. Grunnen til rent vann og ren vase er at hvis det kommer sopp eller bakterier som vokser på snittflaten til blomsterstilken og derved blokkere vanntransporten.  Holdbarhetsmidler som følger med blomsterbuketten tilsttes vannet i vasen inneholder midler som stopper vekst av mikroorganismer og sopp (biocid), gjør det surt ved å senke pH, samt kan være tilsatt noen salter og sukker. Sukker gir generelt bakterievekst, og må kompenseres med at vannet er surt. Vann sammen med en kobbermynt (50-øring) kan frigi noe kobber som hemmer bakterievekst, spesielt hvis vannet tilsettes litt saft fra en sitron.

snittblomst tulipan

Hos tulipaner som er en enfrøbladet plante kan man skjære stilken over på tvers siden det er ledningsstrenger over hele tverrsnittet som frakter vann effektivt. Ikke la vannet stå for høyt oppover stilken, men pass på fylle i rent kaldt vann ettersom det transpireres. Tulipanblomstene åpner seg i lys og varme (fotonasti/termonasti), men lukker seg i kaldt rom. Skyldes vann som beveger seg ut eller inn av pulvinusceller ved basis av petalene. Hos roser kan man skråskjære stilken nederst, noe som bedrer vannoptaket.

Vann fordamper fra bladene, det gir tensjon i de vannledende cellene i planten, og når stilken kuttes blir det sugd inn luft i snittflaten som bremser vanntransporten. En måte å unngå dette er å rekutte litt av enden av stilken under vann, og deretter direkte sette snittblomsten i vann i blomstervasen. Unngå å klemme stilken under kuttingen.    Litt sitronsaft, sitronbrus eller Cola med naturlig sukker og lav pH tilsatt vannet kan øke holdbarheten. Plantehormonet etylen fremskynder aldring og blomster bør ikke stå i nærheten av bl.a. epler som skiller ut etylen under fruktmodningen. Tulipaner, roser, liljer, nellik og orkidér er eksempler på vanlige snittblomster. Snittblomster inngår i kunstferdig oppsatte brudebuketter, blomsterdekorasjoner  som moribana, og blomstergirlandere.

Liljekonvallbukett

En bukett med liljekonvall med god lukt, men vær oppmerksom på at mange planter kan inneholde giftstoffer, liljekonvall med hjerteglykosider.

Blomstermotiv på postkort

Blomstermotiv på postkort har lange tradisjoner.

Postkort fra 1908

Postkort fra 1908 med bukett liljekonvall, blomsterranke og låvesvaler.

Blomst postkort

Postkort fra 1913.

Tilbake til hovedside

Publisert 21. jan. 2016 09:44 - Sist endret 7. nov. 2018 15:02