Termonasti

Termonasti (gr. thermes - varm, het) - Ikke retningsbestemte vekstbevegelser (nastier) forårsaken av endring i temperatur. F.eks. lukking av blomster hvis temperaturen blir lav. Det er ikke alltid lett å skille termonasti fra fotonasti som er vekstbevegelser som skyldes endring i lysforhold. F.eks. vil kurven til løvetann være åpen i solskinn, men lukket om kvelden eller i regn. Bevegelsen hos løvetann skyldes at svøpblad og blomster retter seg opp pga. vannbevegelser i pulvinusceller.

Termonasti hos Rhododendron

Termonasti hos Rhododendron som viser vannbevegelse i de læraktige bladene selv om det er kuldegrader. Er det mange kuldegrader ruller bladene seg sammen og henger rett ned som bildet viser. Hvis temperaturen stiger retter bladene seg opp og ruller seg ut. Overflaten av bladene er dekket av voks og kultikula som reduserer vanntapet og skader som skyldes vintertørke.

Termonasti hos Rhododendron

Termonasti hor rhododendron. Blir det enda kaldere ruller bladene seg sammen. Viser at underkjølt vann i cellene kan forflytte seg i kuldegrader. Planter om vinteren kan inneholde antifrysproteiner og iskjernedannende proteiner. Det er viktig av iskrystaller dannes på utsiden av cellene og ikke inni dem.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:54 - Sist endret 15. okt. 2018 11:38