Crustacyanin

Crustacyanin (l. crusta – skall; gr. kyanos – blå)  er et proteinpigment som gir blågrå kroppsfarge på den ytre kalsifiserte delen av eksoskjelettet hos krepsdyr (Crustacea) blant annet hummer (Homarus gammarus), reker, og krabber. Formen β-crustacyanin inneholder to molekyler med xantofyllet astaxanthin som kromofore grupper bundet til et protein i familien lipokaliner.

Formen α-crustacyanin er satt sammen av opptil åtte β-crustacyanin. Astaxanthin (3,3′-dihydroksy-β,β-karoten-4,4′-dion) med en iononring i hver ende av polyenkjeden med konjugerte karbon-karbon dobbeltbindinger  har opprinnelig rød farge, men i konformasjonen protein og to molekyler astaxanthin endrer fargen til blågrå. Den røde fargen kommer fram når krepsdyret blir kokt og proteinet i crustacyanin denaturert.  Karotenoidet astaxanthin kommer opprinnelige fra fytoplankton,  som deretter blir spist av zooplankton og større krepsdyr. Astaxanthin er også det pigmentet som gir rød farge på kjøttet i laksefisk (laks, ørret, røye). Tifotkreps kan endre kroppsfarge etter omgivelsene. Lyssignaler fra de stilkete øynene omdannet til hormoner påvirker størrelsen av kromoatoforene som kan utvide eller trekke seg sammen. Astaxanthin bundet til lipokalinprotein kan endre lysabsorbsjonsegenskapene via et batokromt skift. Astaxanthin virker også som antioksidant.

Litteratur

Rhys NH, Wang MC, Jowitt TA, Helliwell JR, Grossmann JG & Baldock C: Deriving the ultrastructure of α-crustacyanin using lower-resolution structural and biophysical methods. J Synchrotron Radiat. 2011;18(1):79-83; doi:10.1107/S0909049510034977

Tilbake til hovedside

Publisert 17. des. 2021 16:31 - Sist endret 17. des. 2021 16:31