Dragkrefter

Drag er en mekanisk kraft som genereres når et objekt beveger seg gjennom en væske eller luft,  og dragkreftene har motsatt retning av objektbevegelsen. Dragkreftene er skapt av forskjellig hastighet på objektet og den omkringliggende væske eller luft. Dragkrefter beskrives av en vektor med størrelse og retning. Det er friksjon mellom molekylene i væsken eller luften og overflaten på objektet.

Dragkrefter (Fd) er motstand som oppstår når et objekt beveger seg gjennom et medium (luft eller væske). Dragkreftene virker i motsatt retning av bevegelsesretningen til objektet.

\(\displaystyle F_d= \frac{1}{2}c \rho A v^2\)

Rho (ρ) er tettheten til mediet som objektet beveger seg gjennom , v er hastigheten til objektet relativt til mediet (luft eller vann), A er tverrsnittareal av objektet projisert normalt på bevegelsesretningen, og c er dragkoeffisienten varierende fra 0.4 til 1 avhengig av om mediet er luft eller vann. 

Viskositeten til luft eller væske relativt til størrelsen på de viskøse kreften er angitt som Reynoldstall. Grenselaget rundt partikkelen er også medvirkende. Formen på partikkelen gir et formdrag. Trykk er momentet til molekylene som gir en kraft. Treghetskrefter  gir turbulent luftstrøm eller væskestrøm (Reynoldstall >1), til forskjell fra laminær strøm rundt objektet.

Dynamikk er studiet kinematikk (bevegelse av objekter) og krefter som gir årsak til bevegelsen. Newtons andre lov er bevegelsesloven kraften F som virker på et objekt eller parikkel  er lik masse ganger aksellerasjon, F= ma

Tilbake til hovedside

Publisert 2. aug. 2021 11:39 - Sist endret 2. aug. 2021 11:39