Fruktaner

Fruktaner - Polymer satt sammen av forskjellig antall fruktosemolekyler festet til fruktose i sukrose. Ved siden av stivelse og sukrose er fruktaner den vanligste lagringsformen av karbohydrater hos planter. Fruktaner finnes i vakuolen og er vanlig lagringskarbohydrat i gress og i røtter og rotknoller i løkfamilien, liljefamilien og korgplantefamilien. 

Fruktaner som er bygget opp med beta-2,6-bindinger kalles levaner (phleiner) f.eks. i grasfamilien og andre enfrøbaldet planter. Har de beta-1,6-bindinger kalles de inuliner,  for eksemple hos asterider.

Første trinn i syntese av fruktaner katalyseres av en sukrose fruktosyltransferase som fra to sukrosemolekyler lager 1-kestotriose og glukose. På kestotriose kan det henges på fruktosyl-grupper katalysert av en fruktosyltransferase. Mengden fruktaner øker under kuldeakklimatisering og kjølige vekstforhold.

Fruktaner er opplagsnæring bestående av en lineær og/eller greinet polymer av fruktose. Stivelse er den vanligste formen for opplagsnæring i planter, men noen arter lagrer fruktaner.

Hos tofrøbladete i orden Asterales og hos enfrøbladete i orden Asparagales, Liliales, Poales og Cyperales. Hos gras blir fruktaner lagret i blad, stengel og bladbasis, men lite blir lagret i frøet. Fruktaner er vannløselige og osmotisk aktive, i motsetning til stivelse. Bakterier i slektene Bacillus, Streptococcus, Actinobacteria, Pseudomonas og Erwinia kan også lage fruktaner. Man finner fruktaner i, sikori, løk, hvitløk, asparges (Asparagus officinalis),  jordskokk (Helianthus tuberosus), artisjokk (Cyanara cardunculus var Scolymus), i bygg, rug og hvete, men ikke i ris. Fruktaner blir laget og lagret i sentralvakuolen i cellene.

Jordskokk

Jordskokk (Helianthus tuberosus).

Jordskokk

Jordskokk (Helianthus tuberosus).

Jordskokk

Jordskokk (Helianthus tuberosus).

Biosyntese av fruktaner

Frøste trinnet i syntese av fruktaner er sukrose som blir påhektet et molekyl fruktose i beta-2,1-binding med fruktose i sukrose,  og danner trisakkaridet 1-kestose. 1-kestose danner  frukotse polymeren inulin, bifurkose (en type levan) eller neokestose. Neokestose danner forskjellige typer levaner ig inuliner i neoserien ved videre påhekting av fruktose. Levaner har fruktose bundet i beta(2-6)-binding med utgangspunkt i 6-kestose. Levaner er vanlig i grasfamilien. Syntesen av fruktaner skjer uten bruk av ATP, til forskjell fra stivelse.

Biosyntese av fruktaner

Biosyntese av noen fruktaner.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:21 - Sist endret 30. apr. 2021 11:45