Glycyrrhizin

Glycyrrhizin er et triterpenoid glykosid (saponin) isolert fra roten til lakrisplanten Glycyrrhiza glabra i erteblomstfamilien (Fabaceae), orden Fabales, klad rosider.

Glycyrrhizin er mye søtere enn sukrose og gir en lakrisettersmak. Blir brukt som smakstilsetningsstoff i godteri, brukt i folkemedisin som droge. Glycyrrhizin øker nivået av natrium (Na+) og senker mengden kalium (K+) i blodet, noe som kan gi økt blodtrykk (hypertensjon) og irregulær hjerterytme. Glycyrrhizin hemmer metabolismen av glukokortikoidet og steroidhormonet kortisol som blir laget i binyrebarken (l. cortex – bark). Glycyrrhizin binder seg til reseptorer mineralkortikoider.

Anbefalt mengde maksimalt 100 mg dag. Større mengde kan resultere i sykdomstilstander som tidligere nevnt høyt blodtrykk, hypokalaemia, og muskelsvakhet (myopati). Anisolje kan etterape lukt og smak som lakris.

Etter tørking høstes røttene, skrelles og ekstraheres med flytende ammoniakk. Damper inn ammoniakkekstraktet i evaporator. Feller ut med svovelsyre og krystalliseres til hvite krystaller i 96% etanol  bestående av monoammonium-glycyrrhizin. Glycyrrhizin består av glycyrrhetininsyre bundet med to sukkermolekyler glukuronsyre (O-β-d-glucuronosyl-(1'→2)-β-d-glucuronic acid) Glycyrrhizin er hovedkomponenten sammen med flavonoider, hydroksylkoumariner og beta-sitosterol.

Glukouronsyre fjernes i metabolismen ved hydrolyse av , bindes til plasmaproteiner inngår i enterohepatisk sirkulasjon.

Glycyrrhizin → 18β-glycyrhretininsyre (enoksolon) → 3β-monoglukuronyl-18β-glycyrhretininsyre. Siste trinn i lever.

Lakrisrot radix glycyrrhizae brukt som droge liquiritiae radix i farmakopéen (gr. pharmakopoiia - tillaging av legemidler).

Glycyrrhizin

Tilbake till hovedside

Publisert 21. mars 2022 08:59 - Sist endret 26. okt. 2023 13:02