Harpiks

Harpiks - Resin. Kvae. Ikke-flytende blanding av terpener (terpenoider), fenylpropanoider og gummistoffer ofte dannet ved såring av plantevev. Stivner i kontakt med luft. Ofte utskilt på stamme og greiner. Vanlig i furu-, styraks- og skjermplantefamilien. Harpiks lages og utskilles i spesielle harpikskanaler.

Eksempler på harpiks er

 Røkelse fra Boswellia sacra (Burseraceae).

Myrra fra Commiphora abyssinica (Buseraceae).

Mastiks fra Pistaceia lentiscus (Anacardiaceae).

Mastiks som tyggegummi

Mastiks fra den greske øya Chios isolert fra mastikstreet (Pistacia lentiscus var chia) brukt som tyggegummi.  Dråper med mastiks samles. Mastiks anvendes også innen farmasi og bruk på musikkinstrumenter.

Lacquer fra Rhus verniciflua (Anacardiaceae).

 Copal fra Agathis (Araucariaceae).

Dammarharpiks fra Shorea wiesneri (Dipterocarpaceae).

Terpentin som destilleres fra veden og harpiks isoleres fra Pinus-arter. Terpentin er et viktig rensemiddel og brukes i oljebasert maling. Harpiks fra Pinus-arter ble brukt på innsiden av greske leirkrukker for å gjøre dem tette. Retzina er en gresk vin som har furuharpiks som smakstilsetning. En blanding av linolje, harpiks og korkpartikler ble brukt til å lage ekte linoleum (oppdaget i 1860 av engelskmannen Frederick Walton). Rav er forsteinet fossil harpiks.

Abietinsyre

Abietinsyre er et vanlig diterpen som inngår i harpiks fra bartrær. Terpener blir produsert i epitelceller som ligger på innsiden av harpikskanaler. Abietinsyre inngår i kolofon (rosin) som er en gulbrun harpiks som man får etter destillasjon av terpentin fra bartrær. Kolofonium brukes til å smøre fiolinbuer, til lakk, ferniss og harpikssåpe. Harpiks blir benyttet til heling av sår og hindrer infeksjon av sopp. Rav er fossil harpiks. Det er forskjellige terpener som inngår i harpiksen: monoterpener, diterpener og sesquiterpener som blir laget av enzymer terpen syntaser og syklaser.

Abietinsyre

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:23 - Sist endret 27. apr. 2020 09:52