Juletre

Bartre som utendørs eller innendørs pyntes til jul og julefeiring med elektriske julelys og julepynt. Pynteskikken med å ta inn vintergrønne planter inkludert kristtorn har sin opprinnelse fra Mellom-Europa allerede på 1500-tallet. Vintergrønne arter gir signal om evighet, i motsetning til bladfellende løvtrær. Julaften holder familien hverandre i hendene, danner en ring rundt juletreet og synger julesanger.

Gran (Picea abies) er mest brukt til juletre, men når grantreet tas inn i tørre varme stuer tørker det lett ut og mister barnåler. Barnåler er tydeligvis plagsomt, og derfor har gran møtte en rekke konkurrenter som juletre, blant annet furu (Pinus sylvestris), og diverse arter gran i slketen Picea og edelgran i slekten Abies, blant annet fjelledelgran (Abies lasiocarpa). Vanskeligheter med å bli kvitt juletreet etter jul har gjort at flere har skiftet til ferdig pyntet plastjuletre med LED-lys.

Julekort

Gammelt julekort, pyntet grantre med stearinlys, samt kristtorn (Ilex aquifolium). Noen engler hørte også med.

Når man tar inn et bartre følger det med forskjellige blindpassasjerer i form av insekter og edderkoppdyr.

Et godt råd for å få juletreet til å vare litt lenger er å kutte av et par cm nederst på stammen som gir bedre kontakt med vannet i juletrefoten og ledningsvevet i juletreet. Man må sørge for at juletreet får tilførsel av rent kaldt vann.

Juletreplantasje

Juletreplantasje på tidligere dyrket mark. I nærheten av byer har noen funnet det mer lønnsomt "å dyrke" juletrær istedet for korn, og som alternativ til importerte jultrær fra Danmark. 

Tilbake til hovedside

Publisert 26. okt. 2020 12:29 - Sist endret 26. okt. 2020 12:34