Lipid transfeksjon

Lipid transfeksjon (l. transversus – krysse; inficere - infeksjon), lipofeksjon, er bruk av en kompleks blanding av lipider og fettløselige molkyler som innpakkingsmetode i liposomer eller nanovesikler for å få overført og avlevert DNA eller RNA inn i eukaryote celler. Et trinn i lipofeksjon er festing av liposomer med innhold (cargo) til plasmamembranen på mottakercellene for deretter å bli tatt opp ved fusjonering eller endocytose.

Cellemembranen (plasmamembranen) består av et dobbeltlag med fettmolekyler hvor de hydrofile (vannelskende) delene av membranen vender ut mot utsiden, mens de hydrofobe (vannskyende) delen er inne dobbeltmembranen. Transfeksjon blir benyttet som avleveringsmetode av nukleinsyrer til celler i cellekultur, men blir også brukt i i organismer. Det genetiske materiale DNA eller RNA er negativt ladet (anioner) og derfor bruker man positivt ladete lipiderbestående av fosfolipder (distearoylfosfokolin), kolesterol, lipidanker polymere og ioniserbare lipider Lipidankerpolymere inneholder hydrokarbonlipidhale  og lange polyetylenglykolkjeder.

Pakking av mRNA brukt i mRNA-vaksine skjer i lipid nanopartikler som inneholder Ioniserbar lipidkomponent.  Fosfolipid lipid beskytter mRNA fra RNase. Vesiklene med cargo tas opp i muskelcellene ved endocytose, fra blod med antigenpresenterende celler.

Tilbake til hovedside

Publisert 14. mars 2022 13:40 - Sist endret 14. mars 2022 13:40