Litium

Litium (gr. lithos – stein) er et grunnstoff i gruppe 1, periode 2, blokk s i periodesystemet. I metallform et sølvfarget alakalimetall (Li) med atomnummer 3. Litium har ett valenselektron som det lett avgir og danner det enverdige litiumkationet (Li+) på lignende vis som de andre alkalimetallene. Litium blir brukt i litium metallbatterier, litium-ionbatterier (elektrokjemi), varmestabilt glass (pyrokeramer), keramikk og litiumfett,  Litium kan bli brukt som antidepressiva i behandling bipolar lidelse. 

Planter tar opp litium (Li+) hvis det er tilstede i jordsmonnet og det følger næringskjeder fra de autotrofe over til de heterotrofe. Den biologiske funksjonen til Li+ er ukjent.

Litiumkjemi

Elektronkonfigurasjon [He]2s1. 1s22s1med to elektroner i 1s-orbitalet Likt de andre alkalimetallene er det reaktivt og brennbart og må oppbevares lufttett eller under mineralolje. Litium er den minst reaktive av alkalimetallene. Litium har lav tetthet, 0.534 g cm-3.  Det er bare metallisk natrium og kalium som har så lav tetthet at de kan flyte på vann. Litium har to stabile isotoper litium-6 (6Li) og den det er mest av litium-7 (7Li)(92.5%), Sistnevnte var et av de første grunnstoffene som ble laget i Big-bang. Imidlertid ble litium raskt videre omsatt og finnes likt med bor (B) og beryllium (Be)  og forekommer mindre  mengder i Universet sammenlignet med de andre grunnstoffene.

Litium blir isolert saltavsetninger eller mineraler e.g. det askegrå pyroksenmineralet spodumen (gr. spodomenos – brent til aske) (LiAl(SiO3)2). Det er store forekomster av litium i Chile (Salar de Atacama) , Australia, Argentina (Salar del Hombre Muerto, Salar de Arizaro) og Kina. Spodumen er funnet ved Utö, Södermanland  Sverige. Bolivia har store forekomster i saltpanner (Salar de Uyuni) og etterspørselen etter litium øker

Litium kan danne salter med halogener litiumklorid (LiCl)

I vann finnes koordineringskomplekset [Li(H2O)4]+ med fire vannmolekyler.

Litium er en god elektrisk leder og leder derfor også godt varme. 

Litiumhydrid (LiH) blir laget i en reaksjon mellom metallisk litium og hydrogen

2 Li + H2 → 2 LiH

I fuktig luft selvantenner litiumhydrid

LiH + H2O → Li+ + H2 + OH

I tørr luft med karbondioksid kan det bli dannet litiumhydroksid (LiOH), dilitiumoksid (Li2O) og litiumkarbonat (Li2CO3).

Litium og kjernekjemi

Transmutering av litium i en kjernereaksjon danner helium.  Litiumdeuterid (7Li2H eller 7LiD) kan bli brukt som moderator i kjernekraftverk, mens litium-6 deuterid (6Li2H eller 6LiD) kan bli brukt som tennsats i en Ulam-Teller hydrogenbombe. Bestrålt med neutroner skjer kjernereaksjonen

6LiD + n → 4He + 3H (T) + 2H (D)

Tilbake til hovedside

Publisert 16. jan. 2023 14:25 - Sist endret 16. jan. 2023 14:25