Lophoforater

Lophoforater (Lophophorata, Tentaculata,  gr. lophos - kam/krone; pherein - bære) er marine dyr som omfatter mosdyr (Ectoprocta), armføttinger/brachiopoder (Brachiopoda), og hesteskoormer/phoronider (Phoronida).  

Alle har en en sirkulær eller hesteskoformet tentakkelkrans (lophohor) rundt munnen,  med en eller to radier med hule tentakler med cilier. Protostome dyr uten leddeling, med ekte coelom, med U-formet fordøyelseskanal med anus nær munnen utenfor tentakkelkransen. Har pelagisk flimmerlarve som minner om trokoforalarven hos Annelidene. Coelom er delt i protocoel, mesocoel og metacoel, hvor metacoel går inn i de hule tentaklene.  Omfatter klassene phoronider (Phoronida), ectoprokter (Ectoprocta) og armføtteringer (Braciopoda). Systematisk plassering av lophoforatene har vært omdiskutert mellom de protostome og deuterostome, men er nå plassert i Protostomia.

   Mange lophoforater skaper problemer for skipsfarten idet de gror på skroget, noe som gir økt friksjon i vannmassene. En periode brukte man tributyltinn (TBT) som antibegroingsmiddel, men TBT er meget giftig, lekker sakte ut og har drept mye av dyrlivet i havner.

Teksten er hentet fra Zoologi: om dyr og dyreliv

Tilbake til hovedside

Publisert 18. jan. 2019 07:51 - Sist endret 18. jan. 2019 07:51