Nype

Frukten hos nyperoser (Rosa sp.) i rosefamilien (Rosaceae) som inneholder innvendig lodne harde akener  i en saftig krukkeformet blomsterbunn (underbeger) dannet fra et hypanthium.

Griflene stikker ut gjennom åpningen av nypen i en diskus, og begerbladene i spissen av nypen kan være varige. Primitive roser har mange pollenblad. De runde eller ovale nypene er i tidlig utviklingsstadium grønne med kloroplaster, men ved modning dannes det kromoplaster med lykopen, β-karoten, zeaxanthin, lutein . Fargen er oransje, rød, dyprød til svart ved modning. Mange former og arter (steinnype, bustnype, brusknype, kjøttnype, eplerose, rynkerose, kanelrose, trollnype, doggrose).

Nype

Nype, en hjelpefrukt (falsk frukt) hos roser hvor den spiselige delen er en hul oppsvulmet blomsterbunn som blir rød når den er moden. Frukten består av en samling av achener omgitt av blomsterbunnen. Achenene er dekket av krokete hår som må fjernes før frukten kan spises.

Nype

Nypene sitter på greiner med barktorner. Frøene trenger ofte to års stratifisering før de vil spire.

Nypekjerr

Nypekjerr.

Rynkerose (Rosa rugosa) er en konkurransesterk og  svartelistet planteart, og vanskelig å fjerne når den først har etablert seg. Nypene flyter og blir også lett spredd i kyststrøk. Rynkerose kan også finnes som varieteter med hvite blomster.

Praktisk bruk

Sorter: Rosa rugosa (svartelistet); R. canina; R. arvensis; R. villosa syn. mollis. Nyper tørket og brukt til te, urtete tilsatt Hibiscus. Nypemarmelade av blomsterbunnen hvor frø (akener) og hår først blir fjernet. Blomsterbunnen myk etter en frostnatt. Fruktveggen blir kokt til syltetøy. Nypete og nypevin. Frøene med hår (lus) som ”kløpulver” som man dyttet ned i nakken på mobbeofferet.

Tilbake til hovedside

Publisert 17. juni 2015 08:15 - Sist endret 23. sep. 2019 11:25