Oddaprosessen

I Oddaprosessen (nitrofosfatprosessen) blir salpetersyre (HNO3) brukt i reaksjon med apatitt (Ca3(PO4)2) i produksjon av NPK-gjødsel (Yara Fullgjødsel®) og hvor det blir dannet kalsiumnitrat (Ca(NO3)2) og fosforsyre (H3PO4). Oddaprosessen ble utviklet av kjemiker Erling Johnsen ved Odda smelteverk i 1927. Ved bruk av salpetersyre i stedet for svovelsyre reaksjon med apatitt unngår man gips som avfall.

Ammoniakk i reaksjonen blir laget i Haber-Boschprosessen, og ved Ostwaldmetoden blir ammoniakk videre omdannet til salpetersyre:

Reaksjon mellom apatitt og salpetersyre:

Ca3(PO4)2 + 6HNO3 + 12H2O → 3Ca(NO3)2 + 2H3PO4 + 12H2O

Ved avkjøling til kuldegrader blir kalsiumnitrat felt ut og kan atskilles fra fosforsyre.

Kalsiumnitrat er vannløselig nitrogengjødsel (CN) og kan brukes til dryppvannsgjødsling i tørre områder.

Restblandingen som inneholder små rester av kalsiumnitrat inngår deretter i en nøytraliseringsreaksjon med ammoniakk (NH3) hvor det blir dannet ammoniumnitrat (NH4NO3), kalsiumhydrogenfosfat (CaHPO4) og ammoniumhydrogenfosfat (NH4)2HPO4):

Ca(NO3)2 + 4H3PO4 + 8NH3 → 2NH4NO3 + CaHPO4 + 3(NH4)2HPO4

Ved å tilsette kaliumsulfat (K2SO4) og kaliumklorid (KCl) har man NPK-gjødsel (nitrogen(N)-fosfor (P)-kalium (K)). På toppen av høye granuleringstårn blir kokvarm NPK på vei nedover omdannet til kuleformete prill.

Kalsiumnitrat kan også bli omformet til ammoniumnitrat og kalsiumkarbonat (CaCO3) i reaksjon med ammoniakk og karbondioksid:

Ca(NO3)2 + 2NH3 + CO2 + H2O → 2NH4NO3 + CaCO3

Nitrofosfatmetoden ble patentert I 1928. Norsk Hydro hadde i 1927 inngått samarbeid med giftgasssprodusenten IG Farben i utvikling av Haber-Bosch-metoden. Det ble strid om patentrettighetene til Oddaprosessen. Hydro omgikk patentet ved å la ammoniumnitrat inngå i reaksjonen. Norsk Hydro begynte å produsere Fullgjødsel (NPK) i på Herøya i 1936 uten å sikret seg patentrettigheter. Oddaprosessen ble lisensiert av IG Farben i 1938, og til Norsk Hydro, DSM, Hoechts og BASF.

Norsk Hydro var interessert i patentet som IG Farben på produksjon av magnesium. Flere norske finanstopper og banker ble krigsprofitører og investerte i prosjektet med å starte magnesium og aluminium (Naco) på Herøya, i 1941 etablert som firmaet Nordisk Lettmetall AS med tyske Nordag som deleier. Nazityskland hadde stort behov for lettmetallene. Profitørene slapp lettvint unna rettsoppgjøret etter krigen, og viser hvor urettferdig og tilfeldig rettsoppgjøret rammet.

Gjødselprodusentene BASF, Borealis Agrolinz Melamine GmbH, Omnia, Acron, EuroChem, Yara, og GNFC anvender i dag nitrofosfatprosessen med forskjellige modifikasjoner.  

Tilbake til hovedside

Publisert 15. nov. 2021 12:00 - Sist endret 15. nov. 2021 15:55