Oliven

Oliventre (Olea europaea) er eviggrønne tørketålende trær i oljetrefamilien (Oleaceae), leppeblomstorden (Lamiales) som vokser i Middelhavsområdet på kalkrik jord, og dyrket siden oldtiden.  Oliven er en steinfrukt (drupe) med høyt innhold av fett, og som høsten umoden (grønn) eller moden (blåsvart). Frukten har opprinnelig en bitter smak som blir fjernet ved prosessering (luting, gjæring, salting). Fra frukten blir det presset ut olivenolje, og som har høyt innhold av den umettede fettsyren oljesyre (C18:1, oleinsyre).  

Oliventrær finnes i flere kultivarer, beskjæres, og kan bli svært gamle. Spania, Italia og Hellas er store produsenter av oliven. I tillegg til fett inneholder oliven fenoler,  spesielt oleuropein, et glykosid som bidrar til den bitre smaken, samt ligstrosid, oleosid og  hydroksytyrosol (fra nedbrytning av oleuropein).  I tillegg inneholder frukten squalen (et triterpen)  og verbaskosid (et derivat hydroksycinnamat). Fenolene gir extra-virgin olivenolje en litt bitter smak. Squalen er et mellomprodukt i biosyntesen av steroider hos planter og dyr i form av steroidhormoner. Squalen har fått navn etter bruskfiskfamilien håer (Squalidae), slik som hos pigghai (pigghå) ( Squalus).    Squalen finnes også i menneskehuden, og er også blitt brukt som adjuvant i vaksiner.

Oliventre

Oliventre (Olea europaea). Bladene er tørketålende, og på undersiden dekket av sølvglinsende hår som reduserer transpirasjonen.

Oliventre

Oliventre (Olea europaea).

Omar SH: Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci.Pharm.; 78(2): 133–154 (2010). https://doi.org/10.3797/scipharm.0912-18

Tilbake til hovedside

Publisert 18. juni 2019 12:40 - Sist endret 18. juni 2019 13:13