Parathyroidkjertler

Epitellegemene (glandulae parathyreoideae) anlegges atskilt på utsiden (fisk, krypdyr, amfibier) eller i bindevevet i fire små strukturer i den bakre overflaten av skjoldbruskkjertelen (pattedyr). Oppstår i embryostadiet som utvekster fra anleggene som gir gjellespalter.  Epitellegemene skiller ut paratyroidhormon (PTH)  som regulerer inneholdet av kalsium og fosfor i blodet og mellom celler (interstitiell væske), og har derved også betydning for utvikling av beinvevet.

Paratyroidhormon, også kalt parathormon, er viktig for regulering av kalsiuminnholdet i blodet. Kalsium i blodet aktiverer reseptorer i cellemembranen i paratyroidcellene. Aktive reseptorer hemmer syntese og frigivelse av PTH. Syntesen aktiveres hvis kalsiumkonsentrasjonen synker. PTH øker innholdet av kalsium (Ca2+) i blodet og er avhengig av vitamin D.

Vitamin D (kolekalsiferol, D3) er et hormon, selv om navnet indikerer noe annet.  PTH virker antagonistisk til kalsitonin som gir lavere konsentrasjon av kalsium. I nyrene vil PTH aktivere reabsorbsjon av kalsium, ved å stimulere nyrene til å absorbere vann i stedet for at det går til urinutskillelse. PTH aktiverer omsetningen av bein via osteoblaster og osteoklaster. PTH kan få osteoklaster til å bryte ned bein og frigi kalsium til blodet.  Parathyroidhormon som regulerer opp kalsiumkonsentrasjonen (Ca2+) i blodplasma er eksempel på et hormon som ikke kommer fra hypothalamus. PTH har signaloverføringsvei via G-protein og syklisk AMP (cAMP). Peptidet kalsitonin fra skjoldbruskkjertelen virker som en antagonist til parathyroidhormon.  Hyposekresjon av parathyroidhormon kan gi ukontrollert avfyring av nerver med tilhørende spasmer. For høy sekresjon kan gi svake bein, samt utvikling av nyrestein. 

Kalsitriol (calcitriol) øker innholdet av kalsium i blodet.

Kalsiferol blir laget ved UV-bestråling av kolesterol. Kalsiferol blir omdannet til kalsitriol i nyrer og lever, aktivert av paratyroidhormon. Kalsitriol gir økt absorbsjon av kalsium fra maten i tarmen.  Innholdet av kalsium og uorganisk fosfat (Pi) i blodet har konsentrasjoner som ligger like under utfelling av kalsiumfosfat. Kalsiumfosfatutfellinger kan gi nyrestein, og gi utfellinger i arteriene som gir stive lite fleksitble årevegger. Paratyroidhormon senker nivået av fosfat i blodet, ved å øke utskillelsen av fosfat via urin. Når PTH stimulerer frigivelse av kalsium fra beinvev frigis også fosfat.

Ergokalsiferol er vitamin D3 i planter.

Deler av teksten fra endokrinologi

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 30. mars 2024 11:01 - Sist endret 30. mars 2024 11:01