Ranke

Stengel  eller kvist med blad eller blomster som slynger og bøyer seg vertikalt klatrende oppover, klenget til et annet objekt, hengende nedover, eller krypende horisontalt. Hengende blomsterranker med snittblomster som blomsterdekorasjon og pynt. Akantusranker (acanthus) og akantusornamenter (blad, blomster) malt på papir eller treverk (rosemaling),  utskåret i tre (treskurd), hogd i stein eller trykket på tapet.

Vinranke. Bergfletteranke. Ripsranke med rips hengende på en ripsbusk. Ved slåtten og slåttonn lange horisontalt atskilte parallelle rekker med nyslått høy som ligger til tørk på bakken, ved kornhøsting rekker med halm på åkeren .

I hav og sjø lange atskilte parallelle rekker med rester av alger eller skumbobler på overflaten, dannet ved Langmuirs sirkulasjon og vindinduserte bølger.

Rank- rett.

"Ride ride ranke til møllerens hus, der var ingen hjemme enn en liten kattepus, satt på ei tønne og drakk av et krus, og det var vesle (fornavn på den du har på fanget) sin kattepus !Høyt opp i været, og dump ned i aska". (løfter barnet opp i været, og deretter senker ned mot gulvet, det kiler i magen). Slik den hos oss ble lært fra besteforelder/forelder.

Tilbake til hovedisde

Publisert 11. apr. 2018 09:52 - Sist endret 7. des. 2020 09:44