Reduserende sukker

Reduserende sukker har en fri aldehydgruppe (-CHO) som kan bli oksidert til en karboksylsyre (-COOH). Slike sukker kalles aldoser, og alle monosakkaridene som glukose (druesukker), fruktose (fruktsukker), galaktose, xylose og ribose er eksempler på reduserende sukker. Noen disakkarider som laktose (melkesukker), maltose (maltsukker) og cellobiose er reduserende disakkarider, men sukrose (raffinade, melis, bordsukker) er et ikke-reduserende sukker.

Maltose og cellobiose

Oppvarming av reduserende sukker sammen med protein i en stekeprosess gir opphav til brunfargede produkter i en Maillard-reaksjon.

Fehlings test og Benedicts test (oppkalt etter den amerikanske kjemikeren Stanley Rossiter Benedict (1884-1936) blir brukt til å påvise reduserende sukker og baserer seg på reduksjon av toverdig kobber (Cu (II),Cu2+) i alkalisk løsning til Cu(I), Cu2+ + e-  → Cu+ , mens aldehyd blir oksidert til syre. Cu+ gir utfelling av kobber(I)oksid (Cu2O).  

Benedicts løsning

Benedicts løsning er en blanding av kobbersulfat (CuSO4·5H2O) og natriumsitrat i en løsning med natriumkarbonat (Na2CO3) for å lage den basisk, molar ratio 3:1:1. 1-2 ml av Benedicts løsning tilsettes noen dråper av sukkerløsningen som skal undersøkes. Etter forsiktig koking/oppvarming i et vannbad et par minutter vil det avhengig av mengden reduserende sukker dannes en grønn (ca. 0.5%), gul, oransj eller mursteinsrød (>2%) farge. Kontrollen uten sukker forblir blåfarget.  Benedicts løsning. Fehlings væske er mye mer basisk, inneholder lut (NaOH) som krever mer forsiktighet i utførelsen.  Ketoser med en keto-gruppe (-C=O) kan bli reduserende etter tautomerisering.

Fehlings løsning

Fehlings løsning, oppkalt etter den tyske kjemikeren Hermann von Fehling (1812-1885), blir laget ved å blande to løsninger Fehlings A  med kobbersulfat og Fehlings B med kalium-natrium tartrat (Rochelle salt) løst i lut (NaOH), noe som gjør den sterkt basisk.

Referanse

Wikipedia

Tilbake til hovedside

 

Publisert 23. juni 2017 15:10 - Sist endret 8. mars 2020 14:19