Ris

Ris (Oryza sativa) er et kornslag i grasfamilien (Poaceae), tribus Oryzeae, eng. rice, med opprinnelse Sydøst-Asia.

Gras med korn i aks på lang stengel (strå). Enblomstret med småaks i risle. Inneragna festet til kornet. Våtlandsris ("paddy rice") dyrkes i vann.  Tørr ris ("upland rice") dyrkes på tørt land i regntiden. Sorter: Afrikansk ris (Oryza glaberrima) med rødfargete korn. Hungary rice (Digitaria exilis) med små korn. Dyrket i Afrika i 4000 f.kr. Oryza sativa deles i to undergrupper: japonica med korte korn, og indica med lange korn. Formering ved at frøplanter settes fra forkultur ut på vårmarker, ofte i oversmøte terasser som tørres før høsting. Arbeidskrevende. I gunstig klima kan ris dyrkes året rundt.

Riskorn

Riskorn (Oryza sativa). 

Ris

Bruk og historie

Mye dyrket i den fjerne Østen. Kjent fra Kina for over 5000 år siden. Nevnt av Theophrastus at den var dyrket i India. Naturris er brun og upolert ris hvor inneragna er fjernet. Hvit ris er polert ris. Middagsris er lang ris. Grøtris er rund polert ris. Glutinos ris /waxy-ris) er søt og klebrig etter koking og er grøtris. Endospermen er stivelse omgitt av cellevegger med cellulose. Når risen kokes gelatiniseres stivelseskornene og veggen sprekker opp. Ris kan ta opp smak fra tilsatt krydder. Ris brukes bl.a. til matrettene italiensk risotto og spansk paella. Puffet ris er ekspandert ved behandling med damp.

Basmatiris er en varietet av ris med lange tynne riskorn dyrket i Pakistan og India. Den hører med til truppen aromatiske rissorter med nøttaktig smak og lukt grunnet 2-acetyl-1-pyrrolin e.g. jasminris.

Rismel inneholder lite protein. Paraboil ris lages ved å la kornene ligge i vann og deretter behandle dem med damp i kort tid. Delvis tørkete korn kan males eller poleres. Det organiske stoffet furfural blir laget industrielt fra kli. Polering fjernet vitaminer og protein og sykdommen beri-beri oppstod som mangel på thiamin (vitamin B1). I Italia oppstod en ligningen sykdom kalt pellagra som skyldtes mangel på niacin og nikotinsyre.

Verdens store produsenter av ris er India, Kina, Japan. Villris (Zizania aquatica) er en annen art. I den fjerne Østen brukes mais til en type risbrennevin kalt sake. Ris brukt som fruktbarhetssymbol v bryllup. Rishalm brukes til et tynt papir (rispapir) bl.a. til sigarettpapir.

Bakterien Xanthomonas oryzae pv. oryzae er en patovar (pv.) som gir en alvorlig  bakteriesykdom på ris, men kan også infektere andre arter i grasfamilien. Bladene på unge planter gulhvite gråbleke med væskefylte streker på bladspisser og bladkanter, og etter hvert dør planten.

Tilbake til hovedside

Publisert 14. feb. 2019 10:34 - Sist endret 16. sep. 2022 13:15