Sukkernukleotider

Sukkernukleotider er aktivert sukker bundet til nukleotider med en fosfatester. Sukkernukleotider blir brukt som utgangsmateriale for å lage polymere av sukker fra monosakkarider, slik som stivelse, glykogen, cellulose, hemicellulose og disakkarider. Sukkernukleotider blir også brukt i biosyntese av askorbinsyre (vitamin C) og i biosyntesen av aminoheksose. Luis F Leloir (1906-1987) fikk nobelprisen i kjemi 1970 for «oppdagelsen av sukkernukleotider og deres rolle i biosyntesen av karbohydrater».

Biosyntese av sukkernukleotider

Sukkernukleotider blir laget fra et sukkerfosfat og en nukleosidtrifosfat (NTP) katalysert av NDP-sukker pyrofosforylase:

Sukkerfosfat + nukleotidtrifosfat (NTP)  → sukkernukleotid (NDP-sukker) + PPi

Energien som ligger i pyrofosfat (PPi) blir frigitt ved spalting til to molekyler uorganisk fosfat katalysert av pyrofosfatase i en eksergonisk reaksjon ΔG= -19.2 kJ mol-1. Dette gir en irreversibel biosyntese av sukkernukleotider, dessuten vil type sukkernukleotid virke som et signal i hvilke reaksjoner det skal inngå i. 

Biosyntese av stivelse skjer via ADP-glukose (adenosindifosfat glukose). UDP-glukose blir brukt i biosyntese av cellulose, hemicellulose og sukrose i planter.

UDP-glukose (uridindifosfat-glukose) blir brukt i biosyntese av glykogen hos dyr.

Tilbake til hovedside

Publisert 10. apr. 2020 11:10 - Sist endret 10. apr. 2020 11:10