Toll-lignende reseptorsignalvei

Toll-lignende reseptorsignalvei (TLR) inngår i en del av det medfødte immunsystemet ved å gjenkjenne et patogeneseassosiert molekylært mønster, molekyler som virker som merkelapp for forskjellige mikroorganismer. For eksempel lipopolysakkarider fra celleveggen hos bakterier.

Signalveien resulterer i aktivering av transkripsjonsfaktorene NFκB (nukleærfaktor kappa-lettkjedeøker for aktiverte B-celler) og IRF (interferonregulerende faktor). NFκB er en familie med induserbare transkripsjonsfaktorer som ved å binde seg til spesifikke DNA-sekvenser og deltar i aktivering av immunceller i både det medfødte og adaptive immunsystemet.

TLRF4

Toll-lignende reseptor 4 (TLR4) via NFκB i myeloidceller (erytrocytter, granulocytter og makrofager)  i beinmargen mennesker gir signal om økt produksjon av cytokiner som en del av betennelsesreaksjonen i det medfødte immunsystemet. TLR4 har en 500 millioner år gammel evolusjonshistorie hos virveldyrene,

Toll-interleukin1 reseptor (TIR) domener tiltrekker adaptor-assosierte proteiner via MyD88-avhengig signalvei, MuD88-uavhengig signalvei, og SARM-TRIF. TLR-4 kan også samvirke med geinete aminosyrer (leucin, isoleucin og valin).

Toll-reseptorer i bananflue

Toll-signalveier ble først beskrevet i studiet av det væskebaserte (humorale) og cellebaserte immunsystemet hos bananflue (Drosophila melanogaster). Det medfødte immunsystemet hos dyr er konservert under evolusjonen.  Bananflue har minst ni gener (Toll1-9) som koder for Toll-reseptorer. Det er sekvenslikhet mellom Tollreseptorer hos bananflue og TLR og interleukin-1-reseptorer hos virveldyr.

IMD-signalvei

IMD-signalveien (navn immun deficiency, immunsvikt) hos insekter og noen andre leddyr bruker NFκB i det antibakterielle forsvaret.  IMD-signalvei hos bananflue deltar i uttrykk av antimikrobielle peptider som skilles ut i hemolymfen virker mot Gram-negative bakterier.  Toll-signalveien som forsvar mot Gram-positive bakterier kan ved aktivering også gi økt utskillelse av antimikrobielle peptider e.g. drococin, dipetericin, cercropin, defensin, attacin.

IMD-signalveien bruker peptidoglykangjenkjennelsesproteiner (PGRP) til å gjenkjenne bakterietype. Insekter som mangler IMD-signalveien blir lett utsatt for bakteriesykdommer. Finnes også likhet med TNF (tumornekrosefaktor)-assosiert signalvei med tilhørende reseptorer(TNFR).

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 9. apr. 2022 11:26 - Sist endret 9. apr. 2022 11:30