Varmesjokkproteiner

Varmesjokkproteiner - Hsp ("heat shock proteins"). Planter, dyr og andre organismer responderer på økt temperatur over en viss grenseverdi med å lage varmesjokkproteiner. Nomenklaturen for de forskjellige varmesjokkproteinene baserer seg på molekylvekten i kD (kilodalton) til proteinene for eksempel Hsp70 og Hsp100. Man regner med at noen varmesjokkproteinene gir økt toleranse til å tåle høy temperatur. Noen av varmesjokkproteinene kan virke som chaperoner som pakker og folder proteiner hvor de deltar i vekst,  hindrer proteinaggregering og hjelper til med å degradere stresskadete proteiner.

Økt temperatur gir økt transkripsjon av gener som inneholder en varmesjokkpromoter som aktiveres av en varmesjokktranskripsjonsfaktor. Tungmetaller kan også indusere syntese av Hsp. Varmesjokkfaktorer deltar i økt syntese av varmesjokkproteiner ved stresstilstander (betennelser, infeksjoner, høy temperatur, ultrafiolett stråling, hypoksis, tungmetaller, reaktive oksygenforbindelser o.l.) som gir en stressrespons

Varmesjokkprotein 47 (HSP47) hos virveldyr blir laget i endoplasmatisk retikulum og virker som et chaperon som deltar i folding og pakking av prokollagen, men kan også delta i blodlevring. Kollagen er det vanligst forekommende protein hos pattedyr hvor de finnes mange >27 forskjellige typer kollagener.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:56 - Sist endret 17. apr. 2023 09:12