Amøbozooer

Amøbozooer (Amoebozoa, gr. amoeba - forandre) 0mfatter amøber, cellulære slimsopp og plasmoidale slimsopp. Slimsopp er soppdyr som ligner på både sopp og protozooer.

Vegetativt stadium som et krypende plasmodium med amøboide bevegelser. Cellulære soppdyr består av en amøboid celle. Ved dårlig næringstilgang dannes det et pseudoplasmodium hvor det dannes stilkformete fruktlegemer. Kan lage både seksuelle og aseksuelle sporer. De fleste er uten skall, men kan ha brede, runde lobose pseudopodier i en del av livssyklus.

Amoebozoa

Divisjon (phylum) Amoebozoa er plassert i rike Protozoa, rike Protista,  eller som en supergruppe under eukaryotene (Eukaryota). En supergruppe har rang under rike og er oppdelt i flere phyla.   Pseudopodiene er fingerformete (filose, l. filum - tråd)  eller lobose (lobopodier, gr. lobos – lobe; pous – fot). Mitokondriene er rørformete cristae. Næringsopptak skjer ved fagocytose hvor pseudopodiene omgir fødepartiklene som blir deretter tatt opp.  Ved næringsmangel kan de danne cyster eller sporer i et overlevelsesstadium.

Amoebozoene kan ha skall (testate), orden Acellinida eller være nakne skall-løse som i slektene Amoeba og Chaos. Noen har bare flere små skall.

 Amøbozooer finnes i jord, strøfall, mose, ferskvann eller saltvann, Noen lever som parasitter (Entamoeba). Amøbozooer kan være encellete, et plasmodium eller flercellete (Pelomyxa, Chaos) bestående av flere amøboide celler. En amøbecelle har et indre lag (endoplasma) med mange granuler og et ytre ektoplasma, cellemateriale flyter hver sin vei Amoeba proteus i ferskvann hvor den spiser alger, hjuldyr og protozooer fordøyet i fødevakuoler. Klasser i Amoebozoa: Discocea, Tubulinea, m.fl.

Amoebozoa er sannsynligvis monofyletisk og søstergruppe til Ophistokonta (gr. ophisto – bak; kontos pol eller flagell) som omfatter dyr (Animalia) og sopp (Fungi) (Metazoa-Fungi-gruppen). Spermceller hos dyr med flagell plassert bakerst (posterior) og sporer med flagell hos chytridesopp, men noen har mistet flagellen. Forskjellig fra de andre eukaryotene hvor flagellen er festet foran (anterior).

Aphusomonadida er en søstergruppe til Ophistokonata og omfatter en gruppe zooflagellater (protozooer) som glir over overflater. Obazoa bestående av Ophistokonta, og Breviatea og Aphusomonadida er en forslått søstergruppe til Amoebozoa. Breviatea inneholder encellete amøber med flagell. Breviater mangler mitokondrier, men har i stedet hydrogenosomer og mitosomer tilpasset leveområder med lite oksygen. Mitosomer finnes i supergruppen Excavata.  

Arcella dentata i divisjon Amoebozoa, klasse Tubulinea, orden Arcellinida har et skall av kitin, tektat amøbe som lever i ferskvann og fuktig mose. Rund kroppsform, men med et hull hvor pseudopodiene kommer ut. Etter hvert samler amøben sand med jern og manganmineraler i veggen. Antall cellekjerner varierer med arten Arcella, >130 arter, vanligst er to cellekjerner, men med opptil 200 cellekjerner hos Arcella megastoma

Tilbake til hovedside

Publisert 3. juli 2019 09:21 - Sist endret 18. des. 2021 12:05