Fytomer

Fytomer (gr. phyton - plante; meros - del) - En strukturell enhet av planten bestående av ett eller flere blad festet til et nodium og tilhørende akselmeristem i aksilen mellom bladstilk og stengel,  samt stengelen (internodiet) nedenfor nodiet. Strukturen og arkitekturen til en plante består av moduler med fytomerer. Planter er eksempel på en modulær organisme, forskjellig fra en unitær organisme.

Strukturenhet i oppbygningen av en plante bestående nedenfra av et internodium, deretter et nodium med ett eller flere blad og et akselmeristem i hvert bladhjørne (aksilen).

Plantehormonet auxin er nødvendig for å kunne lage et akselmeristem. Akselmeristemet er i hvile eller kan skyte. Plantehormonene auxin, cytokinin og strigolakton samvirker i buskingen av skuddet.  PIN1 transport av auxin er nødvendig både for å lage akselmeristemer og bladprimordier i et apikalmeristem. Tomatplanten er et eksempel på hvor det blir laget sideskudd i bladhjørner, og som bør fjernes hvis man dyrker tomater. Proteinet LAS (LATERAL SUPRESSOR) i tomat blokkerer dannelse av sideskudd.  

Publisert 4. feb. 2011 10:21 - Sist endret 24. jan. 2018 11:49