Kakao

Kakao (Theobroma cacao)  er et tre og frukt i kattostfamilien (Malvaceae), orden Malvales, klad rosider, eng. cocoa

Lite tre med store mørkegrønne blad som vokser i tropiske strøk. Opptil 8 m høyt. Blomster på bladløse stamme eller greiner (kauliflor). Rosa eller hvite begerblad dekker de mindre spatelformede hvite kronbladene som har to røde striper og en gul spiss. Frukten er et bær, opptil 30 cm lang, med fra 20-60 bønner i hver frukt. Frukten dannet fra fem

fruktblad hvor frøene sitter i 5 rekker i et hulrom hvor skilleveggene er lite synlige. Frukten trenger opptil et halvt år for å modne. Fargen på frukten skifter under modningen til gul, rød eller purpur. Perikarpen inneholder frø i et bløtt fruktkjøtt som utvikles fra det ytre integumentet. Frukten vokser vanligvis enkeltvis fordi flesteparten av blomstene danner ikke frukt.

Sorter er gruppen criollo dyrkes i mellom-Amerika og Venezuela. Forastario dyrkes i Amazonas og Vest-Afrika. Trinitario er en hybrid mellom de to forannevnte.

Opprinnelse fra Tropisk Amerika ved Andesfjellene, kjent hos aztecerne, men kom til Europa med Spaniere. Formering fra frø eller stiklinger. Banantrær eller annen skog brukes til å skape skygge og gi vindbeskyttelse for unge planter. IInneholder  alkaloidene theobromin og kaffein.  Ga næringsrik drikk hos aztecerne kalt chocolatl. Drikken bestod av røstede frø sammen med mais og capsicumpeppeter. Vanilje ble brukt som smakstilsetning.  Columbus brakte med seg kakaobønner fra Mellom-Amerika til Europa. Bærene høstes på slutten av regntiden, og åpnes med kniv. Det er bare frøene det tas vare på. Kakaofrøene, kalt kakaobønnene fermenteres i opptil 7 dager, hvor det dannes etanol og etterpå eddiksyre. Etter fermentering tørkes bønnene som har blitt brune og har utviklet god aroma og smak. Kakaobønnene går nå til eksport fraktet i jutesekker. Bønnene blir røstet, skallet fjernes og bønnene blir deretter malt til kakaomasse. Kakaomassen inneholder mye fett (kakosmør, oleum cacao) som er et gulhvitt fett, og etter at noe av fettet er fjernet blir det laget proteinrikt kakaopulver. Kakaosmør brukes til produksjon av fast sjokolade. Sjokolade er kakaomasse blandet med sukker og kakaosmør. Melkesjokolade er i tillegg tilsatt tørrmelk. Sveitseren Daniel Peter produserte den første faste melkesjokoladen i 1876. Elfenbenskysten, Ghana, Indonesia og Kamerun , Nigeria og Brasil er store produsenter. Kakaodyrkingen av truet av soppangrep (oomocyeter, eppsporesopp) og virus.  International Cocoa Genome Sequencing Consortium har sekvensert genomet, 10 kromosomer, 2n=20. 

Tilbake til hovedside.

Publisert 25. feb. 2019 13:17 - Sist endret 25. feb. 2019 13:17