Mem

Mem eller meme (gr. mimeme – imitere) er et begrep innført av den britiske evolusjonsbiologen Richard Dawkins i boka «The selfish Gene» fra 1976, på norsk «Det egoistiske genet». Mem er en kulturell evolusjon av idéer, symboler, væremåter, overført, imitert og mangfoldiggjort (replikert) via skriftlig materiale, noter, muntlig, historier, sanger,  væremåter, moter, riter eller ritualer. Kultur, symboler og idéer er på samme måte som biologi et resultat av seleksjon og evolusjon. Memer er intellektuelle egenskaper og på samme måte som de kroppslige utsatt for et seleksjonspress og vil endre seg over tid.

Memer kan bli spredd viruslignende og replikert på samme måte som et contagion, i dag også drevet og mangfoldiggjort via internett og sosiale medier.  Meningsinnholdet i mem har endret seg siden Dawkins opprinnelige forklaring for mem var en fysisk egenskap i menneskehjernen, og ikke bare en metafor.  

 Memetikk, et begrep innført på 1990-tallet, er studiet av kulturell overføring av memer analogt til gener, seleksjon og arv forklart av Darwin-Wallace evolusjonsteori.

Se også mimesis og mimetisk teori

Den britiske forfatteren Susan Jane Blackmore skrev den populærvitenskapelige boka «The meme machine» (2000), med forord av Richard Dawkins som forsøker å forklare meningsinnholdet i mem. Det gjelder opprinnelsen av språk og skrift som genetisk grunnlag og nødvendighet for overføring av memer. Riter og myter til seksuell reproduksjon. Blakmore diskuterer også om memer kan betraktes som gener, og at memer egentlig er en del av den genetiske evolusjonen, men hvor «fenotypen» har et kulturelt uttrykk. Kulturelle egenskaper er en medvirkende egenskap i partnervalg og reproduksjon.  Memetikk kan bli brukt til å forklare altruisme.

Tilbake til hovedside

Publisert 10. juli 2021 11:05 - Sist endret 6. jan. 2022 12:56