Stivelsenedbrytning

Stivelsenedbrytning - Stivelse som opplagsnæring i planten må spaltes av enzymene amylaser , stivelse avgreiningsenzym eller stivelse fosforylaser til mindre enheter for å kunne transporteres og utnyttes av planten. Enzymene alfa(α)-amylaser bryter alfa(α)1,4)-glykosylbindinger i stivelse (amylose og amylopektin) i det indre av molekylet og produktene blir maltotriose, maltose og grensedekstriner som består av opptil 10 glukoseenheter rundt et greiningspunktmed  alfa(α)-1,6-glykosylbinding. De sistnevnte bindingene i grensedekstrinene spaltes av et stivelse avgreiningsenzym. er et enzym som spalter glukose bundet i α-1,6-bininder. 

Beta(β)-amylase spalter amylose fra den ikke-reduserende enden til maltose. Maltose spaltes videre til fritt glukose av enzymet alfa-glukosidase (maltase).

Stivelse avgreiningsenzym

I planter er det to isoformer av stivelse avgreiningsenzym kalt isoamylase og pullulanase.

Pullulan er et α-glukan laget fra enehter med maltotriose bundet sammen med α-1m6-binding.

Pullulanase bryter  α-1m6-glykodisbindinger i stivelse, amylopektin, pullulan og andre greinte karbohydrater.

Stivelse fosforylase

I tillegg til den hydrolyttiske spaltingen av stivelse som er nevnt ovenfor kan stivelse også nedbrytes fosforolyttisk via ennzymet  stivelse fosforylase i familien glukan fosforylaser som gir produktet glukose-1-fosfat og har likhetstrekk med glykogen fosforylase som bryter ned glykogen itstedet for stivelse. 

(α-1,4-D-glykosyl)n + ortofosfat (Pi)↔ (α-1,4-D-glykosyl)n-1 + α-D-glukose-1-fosfat

Maltose

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:52 - Sist endret 14. mars 2024 10:29