Tomat

Tomat (Lycopersicon esculentum Mill. syn. Solanum lycopersicon L.)  i søtvierfamilien (Solanaceae) er en plante med opprinnelse fra Andesfjellene i Sør-Amerika. Bærfrukt. Brukt som grønnsak og det finnes en rekke domestiserte varieteter og F1-hybrider. Innholder små mengder av glykoalkaloidet alfa-tomatin og dehydrotomatin.

Ettårig plante, solid stengel og blad med kjertelhår. Gule blomster med fem kronblad. Selvpollinering, men i drivhus kan planten pollineres ved å riste på den eller bruke humler. Frukten er gul eller rød når den er moden. Det er en fordypning i frukten der begerbladene er festet. Saftfylt bær utviklet fra fruktknute med opptil ni hulrom. Placenta utgjør en stor del av den indre frukten. Navn fra det indianske navnet tomatl. Spises rå, stekt eller kokt. Inngår i salater og mange matretter. Brukes også hermetisert og til ketchup.

Nature 31. mai 2012

Genomet til tomat (Solanum lycopersicum) er sekvensert via Tomato Genome Consortium, publisert i tidsskriftet Nature 31. mai 2012.

Under modningen av tomat produseres det et rødfarget karotenoid, lykopen, men tomatene inneholder også andre karotenoider som lutein, \(\alpha\)-karoten, \(\beta\)-karoten, neoxanthin, syklolykopen og \(\alpha\)-kryptoxanthin. Dessuten inneholder tomater mineraler, og vitaminer (vitamin C og folinsyre).

Tomat

Ved modning av tomater omdannes kloroplaster med klorofyll til kromoplaster med karotenoider bl.a. lykopen. Samtidig skjer det en nedbrytning av pektin under modningsprosessen.

Tomat med anthocyaniner

Tomater med anthocyaniner som gir en blåaktig farge.

Tomatblomst

Pollenblad

Tomatblomst pollenblad

Bilde 1: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn.

Tomatblomst pollenblad

Bilde 2: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn. Detalj.

Tomatblomst pollensekker

Bilde 3: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollenbladene som viser pollensekkene med pollenkorn. Detalj.

Tomatblomst pollensekk

Bilde 4: Tomat (Lycopersicon esculentum) tverrsnitt av pollensekk med pollenkorn. Tapetlaget er cellelaget som vender inn mot pollenkammeret. 

Frø

Tomatfrø

Bilde 5: Tomat (Lycopersicon esculentum) frø med embryo.   

Arr og griffel

Arr tomatblomst

Bilde 6: Tomat (Lycopersicon esculentum) arret i blomsten med papilleformete utvekster.   

Begerblad

Tomatblomst begerblad

Bilde 7: Tomat (Lycopersicon esculentum) begerblad i blomsten med kloroplaster, ledningsstreng og trikom i epidermis.

Tilbake til hovedside

Publisert 26. apr. 2016 08:55 - Sist endret 22. feb. 2019 13:43