Fotosyntese

Fotosyntese (gr. photos - lys; syn - sammen + tithenei - å plassere) - Bruk av lysenergi for å lage kjemisk energi (ATP) og reduksjonskraft (NADPH). Fotosyntesen skjer i kloroplastene i planter,  alger og planteplankton. noen bakterier (fototrofe bakterier) kan også utføre fotosyntese. Fotosyntesen kan være aerob (oksisk) eller anaerob (anoksisk). Oksisk fotosyntese hvor det lages oksygen og reduserte karbonforbindelser, er den viktigste og dominerende form for fotosyntese i biosfæren og gir drivstoff til omtrent all biologisk aktivitet på Jorden. I oksisk fotosyntese lages organiske karbonforbindelser fra karbondioksid, uorganiske mineralnæringsstoffer, vann og solenergi. Total netto fotosyntese per år på land og i vann på jordkloedn er ca. 110 gigaton karbon per år (Gt C år-|),  hvorav ca. 55% skjer på land og 45% i saltvann og ferskvann.

Fotosyntesen som grunnlag for liv

Fotosyntesen gir mat, næring og energi til å drive livsprosessene hos bakterier, sopp og dyr. Planter og alger bruker fotosyntesen til å bygge opp seg selv. Fotosyntesen har laget alt fossilt karbon som moderne samfunn har blitt avhengig av, men som nå truer menneskeheten med klimaendringer grunnet arealendringer tilknyttet landbruk, husdyrbruk og skogbruk, store utslipp av CO2, metan og lystgass. Plantene lager i fotosyntesen biomasse brukt i papirproduksjon, biobrensel,  bygningsmaterialer, treverk til møbler, inventar, musikkinstrumenter ,kulturplanter,  flere typer medisiner, samt at skog og planter har en viktig funksjon i menneskelig velvære.

Fotosyntesen en oksidasjons- og reduksjonsreaksjon drevet av lysenergi

Hvis vann brukes som elektronkilde, slik som hos planter, alger og blågrønnbakterier, kan fotosyntesen kan skrives som:

6 CO2 (karbondioksid)+ 12 H2O (vann) ⇒ C6H12O6 (sukker) + 6 O2 (oksygen) + 6 H2O

Ligningen over er satt opp balansert for å vise at alt oksygen kommer fra vann (H2O) og ikke fra CO2

Reduksjon av CO2 med elektroner fra vann

Reduksjon av CO2 med elektroner fra vann (H2O). Ved å se på molekylmassene kan man se at tørr biomasse består av ca, 90% CO2, 7% vann og 3% mineraler.

Fotosyntesen er en reduksjons-oksidasjonsprosess med lys som energikilde. Vann blir oksidert, mens CO2 blir redusert. All biomasse som finnes på jordkloden har sin opprinnelse fra fotosyntetiserende organismer på land og i vann. Alt fossilt brennstoff i form av gass, olje og kull er laget ved fotosyntese gjennom millioner av år.

I oksygenproduserende fotosyntese er det vann som er elektronkilden og vann blir oksidert og avgir elektroner (e-) og protoner (H+), og det blir dannet oksygen (O2). Oksygen som vi puster inn og som aerob cellerespirasjon er avhengig av har sin opprinnelse fra vann, laget  i oksygenproduserende fotosyntese

12H20  →  24e- + 24H+ + 6O2

Til å frakte elektroner bruker plantene transisjonsmetaller (inngår i mineralnæringen plantenetar opp fra jordsmonnet eller fra vannet rundt algene og planteplankton) bundet til elektrontransportproteiner (cytokromer, ferredoksiner, jernsvovelproteiner, plastocyanin). Til å frakte både elektroner og protoner anvendes kinoner.

Bare ca. 1% av vannet landplantene tar opp fra jorda blir brukt i fotosyntesereaksjonen. Resten av vannet blir brukt til å frakte makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer fra jordsmonnet opp i plantene og til avkjøling av de overjordiske delene (strålingsbalanse).

Elektronene blir lagret som reduksjonskraften nikotinamid adenin dinukleotidfosfat i redusert form (NADPH) produsert i lysreaksjonen i tylakoidmembranene i kloroplastene i fotosyntesen.

I karbonreaksjonen i fotosyntesen blir CO2 bundet av karboksylaseenzymet rubisko (ribulosebisfosfat karboksylase oksygenase) i i stroma på utsiden av tylakoidmembranene.  Rubisko er ett av enzymene Calvin-Benson-Bassham karbonfikseringssyklushvor reduksjon av CO2 skjer i overgangen fra 3-fosfoglycersyre til 3-fosfoglyceraldehyd. En reaksjon fra en syre -COOH til et aldehyd –CHO er en reduksjon.

CO2 blir redusert og mottar elektroner fra og protoner fra NADPH

6CO2 + 24e- + 24H+ → C6H12O6 + 6H2O

Redoksreaksjoner skjer alltid I par. I et ett molekyl glukose (C6H12O6) blir det lagret tolv elektroner (e-) og tolv protoner (H+) med sollys som energikilde. Planter og alger lager biomasse som inneholder et lager med elektroner. De heterotrofe organismene bakterier, sopp og dyr bruker elektronene som energikilde, og hos aerobe organismer blir elektronene overført til oksygen i elektrontransportkjeden i mitokondriene og man vår på nytt dannet vann.

Bønner Hvete

Bønner og hvete (cerealer) er eksempler på ettårige planter hvor fotosynteseprodukter blir lagret som opplagsnæring i frøet anvendt ved neste års spiring. Frø fra planter er en viktig matkilde for dyr og mennesker. I opplagsnæringen er det protein, karbohydrater, nukleinsyrer, fett, mineraler og vitaminer og fungerer som energikilde (inneholder elektroner som kommer fra vann) og organiske molekyler som kan bli brukt til å bygge opp organismen som spiser frøene som matkilde, for eksempel aminosyrer til å lage protein. I flylling av kornet i akset med opplagsnæring har fotosyntesen i flaggbladet en viktig funksjon. 

Potet Salat

Poteter er stengelknoller som blir fylt med opplagsnæring laget i fotosyntesen i potetplanten. Potetene inneholder mye stivelse, men også kostfiber, vitaminer, mineraler og litt protein, fett og nukleinsyrer. Salat er en bladgrønnsak som et resultat av fotosyntese og inneholder mange livsnødvendige næringsstoffer. 

Gulrot Roedbete

Gulrot, rødbeter, kålrot og reddik er eksempler på toårige planter hvor fotosyntesen i første vekstsesong fyller rot og hypokotyle med oppplagsnæring. Etter en vernalisering blir det i neste vekstsesong produsert blomster og frø. Vi benytter røttene og rotknollene som mat.

I fotosyntesen blir det laget tusenvis av forskjellige organiske stoffer som plantene og algene bruker som hrunnleggende bestanddeler når de bygger opp seg selv, de er selvforsynte (autotrofe) : aminosyrer som blir brukt til å lage peptider og proteiner. Puriner og pyrimidiner til å lage DNA og RNA. Mange forskjellige typer karbonydrater (monosakkarider, disakkarider, stivelse, cellulose, hemicellulose), fettsyrer, fett, fosoflipider vitaminer og tusenvis av forskjellige sekundærmetabolitter. Grunnstoffene karbon, oksygen, nitrogen, fosfor, og hydrogen danner hovedstrukturen i de organiske molekylene som blir brukt som grunnstubstans i alle levende organismer og til å lage biologisk energi i form av ATP og reduksjonskraft (NADH, NADPH)  til drift av livsprosessene.

Fotosyntesens lysreaksjon

Sollyset absorberes av klorofyll og karotenoider i thylakoidmembranene i kloroplastene i bladet (figur). Den absorberte lysenergien overføres til to reaksjonssentere og brukes til å lage reduksjonskraft (NADPH) og kjemisk energi (ATP).

Ved anoksisk fotosyntese, som utføres av fire atskilte grupper med bakterier, brukes andre elektronkilder enn vann f.eks. hydrogensulfid.

Hos plantene eksiteres klorofyll av synlig lys og eksitasjonsenergien overføres til to fotosystemer (2 reaksjonssenterklorofyll: P680 i fotosystem II og P700 i fotosystem I). Elektroner overføres fra P680 til feofytin, plastokinoner (QA og QB), cytokrom b6f, plastocyanin via fotosystem I, over ferredoksin til NADPH. Elektrontransporten lager en protongradient som kan brukes til å lage ATP. Dette er fotosyntesens lysreaksjon.

Fotosyntesens karbonreaksjon

Fotosyntesens karbonreaksjon (Calvinsyklus) blir karbondioksid fra luft eller vann fikserert, assimilert og reduseert, mens CO2-akseptoren ribulose-1,5-bisfosfat blir regnererert.  Navnet mørkereaksjon om denne prosessen er misvisende, den skjer i lys og er avhengig av lys, og karbonreaksjon er et bedre navn. ATP og NADPH laget i fotosyntesens lysreaksjon brukes til å redusere 3-fosfoglycersyre dannet i fotosyntesens karbonreaksjon til 3-fosfoglyceraldehyd. 3-fosfoglyceraldehyd brukes til å lage sukker til vekst av planten og til å gjendanne femkarbonforbindelsen ribulose-1,5-bisfosfat som binder seg til karbondioksid. I reaksjonen settes glukose (C6H12O6) som et produkt i reaksjonen, men dette er bare et eksempel. Plantene lager i fotosyntesen tusenvis av forskjellige organiske karbonforbindelser. 

Global karbonsyklus – fotosyntese og cellerespirasjon

Svingningene i de sykliske årstidsvariasjonene i CO2-konsentrasjonen i atmosfæren skyldes fotosyntese på land og i vann hvor det er lavest i CO2-konsentrasjon i atmosfæren på ettersommeren i august. Om vinteren er det antropogene CO2-utslipp som dominerer og CO2-konsentrasjonen stiger.  Antropogene CO2-utslipp kommer fra brenning av fossilt karbon (naturgass, kull, olje, bensin, diesel), transport, olje- og gassvirksomhet, sementindustri, gjødselindustri, ferrosilisiumindustri, søppelforbrenning, brenning av biomasse, antropogene skog- og vegetasjonsbranner og arealendringer som gir redusert fotosyntese.  Naturlige utslipp av CO2 er cellerespirasjon, fotorespirasjon hos planter og vulkanutbrudd. Før den industrielle revolusjonen var CO2 –konsentrasjonen i atmosfæren ca. 277 ppm, nå økt til ca. 412 ppm i 2020.

Utsnitt av Keelingkurven

Keelingkurven er et synlig bevis på menneskets påvirkning på den globale karbonsyklus. Kurven fortsetter å stige. Den viser ingen tegn til avflating og resulterer i blant annet klimaendringer. CO2-som løses i havvann blir brukt som CO2/HCO3- -kilde for fotosyntesen i alger, fytoplankton og blågrønnbakterier. Ca. 60% av netto global fotosyntese skjer i terrestre økosystemer og ca. 40% i marine økosystemer. Gjennomsnitts pH i havvann er ca. pH=8.1, noe som gjør at likevekten er flyttet mot hydrogenkarbonat (HCO3-) vist i et Bjerrumdiagram.

CO2 + H2O ↔ H2CO3 ↔ H+ + HCO3-

Figuren viser detalj fra Keelingkurven de siste 20 år. Legg merke til at y-aksen ikke starter ved 0. Man antar at CO2-konsentrasjonen i atmosfæren må være minst ca. 200 ppm (0.02%) CO2 for å kunne opprettholde livet på Jorden slik vi kjenner det idag.

Datasett Pieter Tans, NOAA/GML.

Fotosyntesen og ytre miljøfaktorer

Fotosyntesen blir påvirket av en rekke forskjellige ytre miljøbetingelser og vekstfaktorer: Vanntilgang, mengden mineralnæring og oksygenkonsentrasjon i jordsmonnet, temperatur, lysintensitet, konsentrasjon av CO2/HCO3- og mykorrhiza.

Fotosyntesen hos C3-planter øker med økende konsentrasjon av CO2, men dette skjer ikke hos C4-plantene.

Fotosyntese som funksjon av CO2

Måling av fotosynese

Fotosyntese kan bli målt med en infrarød gassanalystor, enten i et åpent eller lukket system, som baserer seg på at CO2-absorberer infrarød stråling. Det gjør også vanndamp slik at det må korrigeres for dette.

IRGA

Tankeeksperiment om oksygenkonsentrasjon

Hvis vi forutsetter at alt av oksygengass (O2) på Jorden, nå ca. 20.95% har sin opprinnelse fra fotosyntese

6CO2 + 12 H2O → C6H12O6 + 6O2 + 6H2O

Selv om bergartene i jordskorpen inneholder 46.6% oksygen (O) så antar vi at det ikke ad kjemiske reaksjoner kan danne O2.

Så vil, hvis vi brenner opp alt av levende og død biomasse, inkludert alle fossile lagre av kull, gass og olje så vil oksygenkonsentrasjonen synke til 0 %.

Her brenning av karbohydater:

C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6H2O + energi

Eller metan:

CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O + energi

Samtigid vil det skje en drastisk økning i CO2-konsentrasjon.

Man kunne også tenke seg at ut fra Jordens O2-konsentrasjon at man kan beregne hvor mye fossil, død og levende biomasse det må være på Jordkloden

Kunstig fotosyntese

Kunstig fotosyntese (kunstig blad) er forsøk på å lage kostnadseffektive kjemiske metoder for å etterligne delreaksjoner i plantenes fotosyntese: Fotokatalytisk spalting av vann til hydrogen og oksygen, samt katalytisk reduksjon av atmosfærisk CO2 til karbonmonoksid (CO), maursyre (HCOOH) eller metanol (CH2OH). Solcellepaneler lagrerer solenergi i form av elektroner i batterier, men kunstig fotosyntese går ut på å lagre solenergi i form av kjemiske bindinger. Noen av vanskelighetene er at de vannspaltende systemene krever kostbare grunnstoffer som ruthenium og rhenium, det skjer korrosjon av katalysatoren i vann, og man har ennå ikke har helt forstått som skjer naturlig i mangan-kalsium-klyngen i fotosystem II. Det trengs egen katalysator for å omdanne protoner til hydrogen (H2), i naturen kan dette skje via reversible hydrogenaser. Man forsøker også å etterligne naturens egne prinsipper med pigmenter i form av porfyringer og lignende.

Fotosyntesens behovs- og forsørgerfunksjon.

Fotosyntesens avhengighet av lys.

Mer om fotosyntesen

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:20 - Sist endret 15. mai 2023 17:05