Glykobiologi

Glykobiologi (gr. glykys- søt) er den delen av den molekylære biologien som omhandler bruk av korte kjeder med sukker, oligosakkarider,  bundet til proteiner i form av glykoproteiner eller til fett som glykolipider. Omfatter kjemisk struktur, biosyntese og biolgiske funksjoner til sakkarider, glukaner og glykaner, glykosylering, glykoproteiner, proteoglykaner, og glykolipider. Glykomikk er en del av glykobiologien.

Oligosakkarider er monosakkarider bundet sammen med forskjellige bindinger som gir en tredimensjonal struktur. Oligosakkarider bundet til protein eller lipider deltar i kommunikasjon mellom celler, lektiner, og kan virke som signalstoff i form av en sukkerkode. De vanligste monosakkaridene som danner oligosakkarider er glukose, galaktose og mannose. Hos dyr og mennesker har N-acetylneuraminsyre (sialinsyre) bundet i enden av et oligosakkarid en viktig funksjon. Sialinsyre er mannose bundet til en aminogruppe festet til pyruvat. Sialinsyre danner en viktig del av glykoproteiner som dekker epitelceller på de indre overflatene i kroppen, luftveier, tarmkanal og kjønnsveier. 

Tilbake til hovedside

Publisert 31. mars 2020 08:50 - Sist endret 5. apr. 2022 16:04