Glykoproteiner

Glykoproteiner - Protein kovalent bundet til en eller flere oligosakkarider (glykaner). Påhekting av sukker på proteinet, glykosylering kan skje under translasjon eller posttranslasjon. Ekstracellulære proteiner er ofte glykoproteiner, men glykoproteiner er også integrerte deler av cellemembraner. Ved N-glykosylering blir sukker bundet til aminosyren asparagin, mens ved O-glykosylering  til aminosyrene threonin eller serin.

Påhekting av sukker (glykosylering) eller fjerning av sukker (deglykosylering) fra proteinerkan skje i endoplasmatisk retikulum eller i Golgiapparatet.

Hos dyr inngår glykoproteiner av type muciner i slim i luft-, reproduksjon- og fordøylsessystem, i overflatemerking av blodceller, i immunoglobuliner i immunsystemet, i viskøs eggehvite og blodplasma, for å nevne noen. Miraculin er et glykoportein i mirakelfrukt eller mirakelbær (Synsepalum dulcificum)

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:22 - Sist endret 8. nov. 2018 09:29