Glykoproteiner

Glykoproteiner - Protein kovalent bundet til en eller flere oligosakkarider (glykaner). Påhekting av sukker på proteinet, glykosylering kan skje under translasjon eller posttranslasjon. Ekstracellulære proteiner er ofte glykoproteiner, men glykoproteiner er også integrerte deler av cellemembraner. Ved N-glykosylering blir sukker bundet til aminosyren asparagin, mens ved O-glykosylering  til aminosyrene threonin eller serin og danner glykosider.

Påhekting av sukker (glykosylering) eller fjerning av sukker (deglykosylering) fra proteinerkan skje i endoplasmatisk retikulum eller i Golgiapparatet.

Monosakkaridene som inngår i sukkerdelen kan finnes i både alfa(α)- og beta(β)-konfigurasjon og inngå i 1→2, 1→3, 1→4, 1→6, 2→3 og 2→6-binding. Sakkaridet kan også være sulfattert med påhekting av en sulfatgruppe. Den store variasjonen gjør at glukokonjugater kan overføre mye kodet informasjon i signaloverføring i og mellom celler, i form av lektiner og blant annet ved celledifferensiering.

Peptidhormonene luteiniserende hormon (LH), follikelstimulerende hormon (FSH) og tyroidhormon er eksempler på peptider bundet til sukkermolekyler. I melk er myseproteinet α-laktalbumin et glykoprotein. Ribonuklease er pankreas og mange proteiner i lysosomer er eksempler på glykoproteiner.

Karbohydrater er hydrofile og påvirker løseligheten til glykoproteiner. Oligosakkarider bundet til proteiner kan i tillegg til å endre løseligheten også beskytte proteiner mot proteolyse. Mange proteiner i plasmamembranen er bundet kovalent til oligosakkarider.

Hos dyr inngår glykoproteiner av type muciner i slim i luft-, reproduksjon- og fordøylsessystem, i overflatemerking av blodceller, i immunoglobuliner i immunsystemet, i viskøs eggehvite og blodplasma, for å nevne noen. Miraculin er et glykoportein i mirakelfrukt eller mirakelbær (Synsepalum dulcificum)

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:22 - Sist endret 4. apr. 2022 10:23