Gravmyrtfamilien

Gravmyrtfamilien (Apocynaceae), orden Gentianales, klad asterider inneholder klatrende lianer, samt urter, busker, trær og stengelsukkulenter (>300 slekter og >1500 arter).  Flere arter inneholder latekskanaler i blad og stengler med giftig melkesaft.

Fruktknuten dannet av to fruktblad som er frie nederst, men har vokst sammen ved griffelområdet og ender i et større griffelhode eller arrhode (capitat stigma (l. capit - hode; stigma - arr). Pollenknappene er klebrige og sammenklistret. Frukten er belgkapsel, vanligvis to stykker i en blomst, og med få frø.

Eksempler på arter i gravmyrtfamilien

Oleander (Nerium oleander) er en tørke- og varmetolerant art med hvite, rosa eller røde  blomster  og vokser langs veier i Middelhavsområdet. Giftig og inneholder hjerteglykosidet oleandrin. Oleander blir også brukt som stueplante, men blomstrer sjelden.

Strophantus en slekt med arter brukt som pilegift, inneholder strophantin et hjeteglykosid som har lignende virkning av digitoksin. Belgkapsler og frø med trikomer. Giftvirkning beskrevet av David Livingston.

Acokanthera abyssinica  inneholder ouabain brukt som ouabayopilegift, tilsvarende Acokanthera ventata. Ouabain er et steroid- og hjerteglykosid og virker ved å hemme aktiviteten til natrium-kalium-ATPase (Na+K+-ATPase). Acokanthera schimperi  lignende virkning som digitalis. Slekten Accokanthera inneholder fem arter lokalisert til Afrika.

Vanlig gravmyrt (Vinca minor) er en hageplante som vokser i heldekkende ettebestander med vintergrønne motsatt stilte blad og blå blomster, har spredd seg og er en svartelistet art.

Gravmyrt

Vanlig gravmyrt (Vinca minor). 

Storgravmyrt (Vinca major) vokser naturlig i middelhavsområdet. Kan brukes som stueplante.

Pacypodium (l. pachys – tykk, pous – fot) er en slekt tykke, kaktus- eller knollaktige stengelsukkulenter utstyrt med torner (omdannete akselblad), og med utbredelse i Afrika. Pachypodium namaquanum.

Allamanda (Allamanda) eviggrønne busker, lianer og trær med store gule eller fiolette blomster. Hageplante, stueplante hos oss. Allamanda cathartica.

Rosegravmyrt (Catharanthus roseus) med vinca-alkaloider (vinblastin, vincristin) brukt i kreftbehandling, samt indolalkaloider (ajmalin).

Rosegravmyrt

Rosegravmyrt ((Catharanthus roseus)

Rauwolfia (Rauwolfia serpentina)  inneholder mer enn femti indolalkaloider, finnes i alle deler av planten, mest i barken på røttene bl.a.  reserpin, ajmalin, ajmalicin og serpentin, samt youhimbin, corynanthin. Rauwolfia vomitoria. Reserpin er den det er mest av blir brukt som blodtrykksenkende medisin. Reserpin binder seg til en vesikulær monoamintransporter i membranen i sekretoriske vesikler i presynaptiske nevroner, og blokkerer for reopptak av nevrotransmittorer. Ajmalin påvirker hjerterytme via natriumkanaler. Ajmalicin er blodtrykksenkende og virker som en antagonist α-adrenoseptor som binder adrenalin og noradrenalin. Rauwolfia serpentina brukt innen folkemedisin i India, oppkalt etter den tyske legen Leonhard Rauwolf. Har lange slangelignende røtter.

Yohimbin har lignende virkningsmekanisme som ajmalicin og gir økning i konsentrasjonen av adrenalin. Yoyhimbin finnes i barken i youhimbetre (Pausinystalia johimbe) i maurefamilien (Rubiaceae), og inngår i helsekostmiddel (kosttilskudd) som slankemiddel eller potensmiddel (youhimbe) og er giftig og helseskadelig. Finnes også i arter i den nærstående slekten Corynanthe.

  Kalaharikaktus (Hoodia gordonii) er en stammesukkulent i famiilien gravmyrtfamilien (Apocynaceae), klad Asterider, orden Gentianales med opprinnelse fra Sør-Afrika, Botswana og Namibia. Hoodia  inneholder stoffer som innen Khoi-San kultur (etnobotanikk og etnofarmakologi) ble brukt til å redusere sultfølelse. Inneholder steroidglykosider, steroler, fettsyrer . Legemiddelindustrien har ved biopiratisme ved å ta  genressurser forsøkt å identifisere hvilket kjemiske stoff som kan anvendes for å motvirke fedme og ta patent på dette. Antas å være oksypregnanglykosider hvorav et med navn  P57 (12-O-trigloyl-3β,12β,14β-pregn-5-en-20-on3-O-β-D-thevetopyranosyl-(1→4)-β-D-cymaropyranosyl-(1 → 4)-β-d-cymaro-pyranosid). Stoffet er vanskelig å syntetisere, og hoodia-ekstrakter som sådan kan muligens gi leverskader. 

Oleandrin

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hoveside

Publisert 25. okt. 2020 16:30 - Sist endret 29. feb. 2024 13:07