Meget langkjedete fettsyrer

Meget langkjedete fettsyrer (VLCFA) inneholder 22 eller mer enn 22 karbonatomer. De kan være mettet eller umettet. VLCFA inngår i sfingolipider og glycerofosfolipider.

Mettete meget langkjedete fettsyrer

Behensyre (C22:0) også kalt dokosansyre, CH3(CH2)20COOH) i frøene til Moringa oleifera og Pentaclethra macroloba og små mengder i rapsolje og olivenolje (<0.2%).

Lignosersyre(C24:0), også kalt  tetrakosansyre, CH3(CH2)22COOH). I olivenolje kan det være <1% lignocersyre. Lignocersersyre er en bestanddel i cerebrosider.

 Cerotinsyre, også kalt heksakosansyre (C26:0) finnes i bivoks og carnaubvoks.

Montansyre (C28:0) og melissinsyre (C30:0) finnes i bivoks.

Umettete meget langkjedete fettsyrer

Erukasyre (C22:1) (CH3(CH)CH=CH(CH)11COOH) finnes I frø fra planter i korsblomstfamilien, blant annet i rapsolje og sennepsolje. 

Den lange monoumettede fettsyren nervonsyre (cis-15-tetrakosensyre, l. nervus -nerve) er funnet i nerveceller og nervevev. Nnervonsyre (24:1)en umettet utgave av lignocerinsyre (24:0) (tetrakosansyre) og hører med til gruppen cerebrosider og inngår i sfingolipider. og deltar i regulering v kalsium (Ca2+) ionekanaler. Nervonsyre finnes i frø av judasplante Lunaria annua

Ximenynsyre  (C26:1) er en langkjedet acetylenfettsyre som finnes i frøoljer fra Santalum obtusifolium  og Santalum spicatum i sandeltrefamilien (Santalaceae )

Den marine omega 3-fettsyrenrene dokoseheksaensyre (DHA, C22:6 gr. docosa-22; docosa utledet fra eíkosi = 20.   hexa- 6 ; ene –dobbeltbundet karbon ; -oic – karboksyl) blir brukt i kosttilskudd, men effekten er omdiskulert.  

Βeta-oksidasjon

Oksidasjon av fettsyrene skjer i de to organellene mitokondrier og peroksisomer, men enzymene som brukes er forskjellige. Peroksisomer deltar i oksidasjon av fettsyrer, biosyntese av gallestoffer og plasmalogener. Feil i konstruksjonen peroksisomene eller i et av enzymene de inneholder kan kan gi opphopning av C26:0 i blodplasma.

I β-oksidasjonen forkortes fettsyrerkjeden ved å fjerne to karbonatomer ad gangen

Fettsyre acyl-CoA syntetase kobler koenzym A (CoA) til syreenden av fettsyren -C(=O)-SCoA og lager en aktivert fettsyre.

Acyl-CoA oksidase setter inn en karbon-karbon dobbeltbinding ved siden av syrekarbonet.

Enzymet enoyl-CoA hydratase bruker et vannmolekyl til å fjerne dobbeltbindingen og setter inn i stedet en hydroksylsgruppe (-OH)

Hydroksylgruppen blir deretter oksidert via enzymet hydroksyacyl-CoA dehydrogenase.

Så spaltes det av to karbonatomer fra fettsyren katalysert at tiolase og danner acetyl-CoA som gå inn i sitronsyresyklus for å lage energi. 

Karbonkjeden i fettsyre acyl-CoA blir forkortet med ytterligere to karbonatomer ved å gjenta prosessen

Meget langkjedete fettsyrer er for lange til å bli metabolisert i mitokondriene eller endoplasmatisk retikulum, så oksidasjonen er lokalisert til peroksisomene. Meget langkjedete fettsyrer finnes i små mengder i de fleste typer cellevev.  

Den mettede fettsyren heksakosansyre C26:0 inngår i C26:0-lysofosfatidylkolin. Større mengder av denne i blodplasma og cellemembranen i røde blodceller er koblet til sykdomstilstander. Feil I peroksisomene kan gi akkumulering av C266:0fettsyrer e.g. adrenoleukodystrofi og Zellweger syndrom.

Ugrasmiddelet pyroksasulfon hemmer biosyntesen av meget langkjedete fettsyrer i planter.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 7. des. 2022 11:19 - Sist endret 7. des. 2022 16:59